Batibouw Checklist
Bezoek aan Batibouw of een andere bouwbeurs, hoe begin je eraan als bouwheer? Wil je vooral informatie over die zaken die relevant zijn voor de EPB van de woning, dan kan deze checklist een mooie leidraad betekenen!

Wat neem je mee van en naar de beurs?

 • Een bouwplan;
 • Je EPB-berekeningsverslag (indien reeds aanwezig);
 • Productinformatie die van toepassing is op je project (indien reeds aanwezig);
 • De contactgegevens van aannemers uit je buurt (indien reeds aanwezig).

Focus op 4 zaken

 1. IsolatieIsolatiematerialen voor je muur, vloer en dak.Raamprofielen: plaats isolatiewaarde boven uitzicht. Geeft vooral voldoende aandacht aan de isolatiewaarde van de schuiframen!Zijn er toevoerroosters in en op de ramen voor de ventilatie nodig? Kijk even rond welke je kan kiezen.Hoe zit het met de beglazing? Kies je voor dubbele- of drievoudige beglazing en kijk ook naar de Warm Edge afstandhouders.
 2. Isolatiematerialen voor je muur, vloer en dak.
 3. Raamprofielen: plaats isolatiewaarde boven uitzicht. Geeft vooral voldoende aandacht aan de isolatiewaarde van de schuiframen!
 4. Zijn er toevoerroosters in en op de ramen voor de ventilatie nodig? Kijk even rond welke je kan kiezen.
 5. Hoe zit het met de beglazing? Kies je voor dubbele- of drievoudige beglazing en kijk ook naar de Warm Edge afstandhouders.
 6. VerwarmingCondensatieketel of warmtepomp?Bekijk ook even de lucht/water warmtepompen of bodem/water warmtepompen.Tip: vraag naar de meerprijs van een warmtepomp ten opzichte van de condensatieketel.
 7. Condensatieketel of warmtepomp?
 8. Bekijk ook even de lucht/water warmtepompen of bodem/water warmtepompen.
 9. Tip: vraag naar de meerprijs van een warmtepomp ten opzichte van de condensatieketel.
 10. VentilatieBekijk de verschillende regelingen van slimme systemen (systeem C).Indien je een systeem D overweegt, vergelijk het warmteterugwinrendement van de systemen en vraag na of deze vermeld zijn op de EPBD-databank van de overheid (VEA).Tip: vergeet niet te vragen naar het onderhoud van de systemen op korte en lange termijn! Neem in je kostprijsberekening ook de kostprijs mee van de raamroosters.
 11. Bekijk de verschillende regelingen van slimme systemen (systeem C).
 12. Indien je een systeem D overweegt, vergelijk het warmteterugwinrendement van de systemen en vraag na of deze vermeld zijn op de EPBD-databank van de overheid (VEA).
 13. Tip: vergeet niet te vragen naar het onderhoud van de systemen op korte en lange termijn! Neem in je kostprijsberekening ook de kostprijs mee van de raamroosters.
 14. Denk aan hernieuwbare techniekenFotovoltaïsche panelen voor elektriciteit (PV-panelen)WarmtepompenEventueel een zonneboilerTip: vraag naar de gemiddelde terugverdientijd van de installatie
 15. Fotovoltaïsche panelen voor elektriciteit (PV-panelen)
 16. Warmtepompen
 17. Eventueel een zonneboiler
 18. Tip: vraag naar de gemiddelde terugverdientijd van de installatie

Denk ten slotte ook aan oplossingen voor:

 • Luchtdichtheid: hellende daken, ramen, rolluikkasten en garagepoorten.
 • Zonwering: screens, vaste zonwering, zonwerende beglazing, …

Welke diensten bieden wij aan?Veel succes op Batibouw!

Gepubliceerd door Xenadvies - Kantoor Kempen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak