Lage-energiewoning, BEN woning en premies


LAGE-ENERGIEWONING
Er bestaat heel wat verwarring rond het begrip 'lage energiewoning'. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat er geen vastomlijnde definitie bestaat voor de term. Volgens de Belgische wetgeving spreken we van een lage energiewoning wanneer de jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en koeling beperkt blijft tot 30 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte.

BEN-WONING
BEN staat voor bijna-energieneutraal en omvat woningen met een laag energieverbruik voor verwarming, ventilatie, koeling en sanitair warm water. Om te voldoen aan deze definitie, moet aan volgende verstrengde voorwaarden voldaan worden:

- Max. K40 - Koudebruggen volgens methode B- Max. E30- Max. jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming 70,00 kWh/m²- Minimale ventilatievoorzieningen in alle ruimtes- Minimale R-waarden en/of maximale U-waarden- Beperking van het risico op oververhitting- Minimum aandeel hernieuwbare energie- Max. gemiddelde U-waarde vensters 1,50 W/m²K

PREMIES
Deze verschillen per gemeente en per jaar. Voor actuele informatie kan u best kijken op energiesparen.be en rechts boven op subsidies klikken. Hierop staan al de subsidies van toepassing op uw project in de gemeente waar u gaat (ver)bouwen. Vergeet ook niet bij uw bank te informeren of er voordelige kredieten zijn wanneer u energiezuinig bouwt!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak