Minimum aandeel hernieuwbare energie in 2017


In de loop van 2017 zijn er enkele aanpassingen geweest wat betreft de eis rond het minimum aandeel hernieuwbare energie, hieronder sommen we de aanpassingen kort op.

Voor bouwaanvragen vanaf 1/3/2017:

  • de kwantitatieve eigenschappen vervallen en het minimum aandeel hernieuwbare energie kan enkel nog bepaald worden door de formule toe te passen die het aandeel in kWh/m².jaar berekend. Hierbij komt nog dat het minimum aandeel stijgt naar 15kWh/m².jaar (komt van 10kWh/m².jaar )
  • elke ingrijpende energetische renovatie is verplicht een minimum aandeel hernieuwbare energie te voorzien, het minimum aandeel is voor deze projecten gezet op 10kWh/m².jaar

Enkel rekenen met de formule heeft belangrijke gevolgen voor het behalen van deze EPB-eis. In de  formule zitten factoren die projectgebonden zijn en een verandering in uitvoering geeft een ander berekend resultaat bv het behalen van een iets slechtere luchtdichtheid kan er voor zorgen dat het initiële E-peil nog wel behaald wordt maar dat de 15kWh/m².jaar uiteindelijk net niet behaald wordt. Waardoor het E-peil zal verstrengen met 10% en dit dus uiteindelijk ook niet behaald zal worden… opletten !

Voor bouwaanvragen vanaf 1/7/2017:

  • De kwalitatieve voorwaarden voor een zonneboiler en PV-panelen vervalt, concreet kan de bouwheer kiezen onder welke helling en oriëntatie hij zijn systeem wenst te plaatsen.

Een goede eerste berekening en het volgen van deze in uitvoering wint dus nogmaals aan belang. Xenadvies blijft dus inzetten op een degelijk eerste berekeningsverslag, wij noemen dit een EPB handleiding voor de bouwheer!

Bron foto: izen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak