! spoiler alert! Extra EPC's vanaf 2020


Vandaag bestaan er 3 soorten EPC's:- EPC bouw voor nieuwe/vernieuwde gebouwen;- EPC verkoop/verhuur voor bestaande woningen/appartementen;- EPC publieke gebouwen.

Daar komen vanaf 2020 twee nieuwe EPC's bij!- EPC gemeenschappelijke delen voor gebouwen met minstens 2 appartementen;- EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen.

Een EPC voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw kan vanaf 2020 opgemaakt worden en is verplicht aanwezig vanaf 2022, zelfs al wordt er niks verkocht of verhuurd op dat moment. In zo’n “EPC gemeenschappelijke delen” zit de buitenschil van het hele gebouw vervat en eventueel collectieve technieken. Zo wordt ervoor gezorgd dat de vereniging van mede-eigenaars er zich van bewust wordt welke maatregelen nog nodig zijn om aan de energiedoelstelling van 2050 te voldoen. Er volgt geen kengetal (dus geen EPC-score) maar wel een label.

Het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen is wel verplicht vanaf 2020. Kapsalons, winkels, dokterspraktijken, horeca, kantoren,… kleiner dan 500m² hebben vanaf 2022 zo’n EPC nodig als ze verkocht of verhuurd worden. De EPC-deskundige maakt een rapport op op basis van de bestemming dat het pand op dat moment heeft.

Goei nieuws! Deze nieuwe EPC’s worden opgesteld door energiedeskundigen type A. Zo vind je er wel enkele bij Xenadvies ????

Voor meer informatie: info@xenadvies.be; 03/663.86.73

Tot gauw!

Gepubliceerd door Xenadvies Consulting

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak