Oppervlakte gewogen Uw-waarde, euh???


De oppervlakte gewogen Uw-waarde (W/m²K) is een berekening van de isolatie van het raamgeheel over één (woon)eenheid heen. Hoe lager dit getal, hoe beter het raamgeheel isoleert. Het raamgeheel bestaat uit profiel, beglazing (incl. afstandshouder) en eventueel toevoerrooster.

Wat levert u aan om een correcte EPB(aangifte) te doen?De oppervlakte gewogen Uw-waarde berekening wordt door de bouwheer aangeleverd en deze ontvangt de berekening van de aannemer.

Enkel zaken op een rijtje:

  • Ug-waarde: U-waarde van het glas. Ook de afstandshouders waarmee het dubbel of driedubbel glas wordt samengehouden heeft een invloed op de Ug-waarde. Er zijn de klassieke aluminium afstandshouders en je hebt de thermisch verbeterde afstandshouders.
  • Uf-waarde: U-waarde van het raamprofiel. Schuiframen hebben doorgaans een hogere Uf-waarde, dan de overige ramen.
  • Ur-waarde: U-waarde van het rooster voor de ventilatie, enkel indien aanwezig.

Het bovenstaande samengenomen geeft de Uw-waarde van het raam in zijn geheel en geeft dus mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam.

Het oppervlakte gewogen gemiddelde bekomt men dan door deze Uw-waarde in combinatie met de oppervlakte, deze mag maximaal 1.50 W/m²K zijn voor ramen met glas.

Gepubliceerd door Xenadvies - Kantoor Kempen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak