Wie Wat Wanneer - vermogens van PV-panelen en warmtepompen


Met onze reeks van 'Wie Wat Wanneer' duiden we kort het verschil tussen de verschillende bouwstudies en -metingen. Om het eenvoudig te houden is het uitgangspunt steeds EPB-verslaggeving. Nog vragen? Neem contact met ons op.

Kan mijn EPB-verslaggever bepalen hoeveel kWh-verbruik aan elektriciteit ik ga hebben en dus hoeveel zonnepanelen ik moet leggen om dit te compenseren?

De totaal geplaatste opbrengst in kWh aan PV-panelen heeft een invloed op het E-peil. Xenadvies zal in eerste berekening hiervan een voorstel doen op basis van gelijkaardige woningen en op basis van het ambitieniveau van het E-peil.

Het is de installateur die de exacte rekenmethodes hanteert voor verbruiken en opbrengsten, op maat van uw woning. Het is op basis van de totaal geplaatste opbrengst en dus het aantal panelen dat de installateur voorschrijft, dat de EPB-verslaggever het E-peil in aangifte gaat berekenen.

Kan mijn EPB-verslaggever bepalen hoeveel kW de warmtepomp die ik wil plaatsen in mijn woning moet hebben?

Xenadvies zal op basis van ervaring en op basis van uw wensen een voorstel doen naar het soort warmtepomp in combinatie met zijn randvoorwaarden. In de eerste berekening zal dit mee het E-peil bepalen.

Het is de installateur technieken die de exacte vermogens berekent a.d.h.v. de eerste EPB-berekening en meestal ook op basis van de warmteverliesberekening.Concreet dient de installateur te beschikken over o.a. de isolatieschil van de woning, het S-peil en de U-waarden van de schildelen apart. Het is van groot belang dat deze zaken op punt staan vooraleer door te geven aan uw installateur.

Het is op basis van het type warmtepomp dat de installateur plaatst, dat de EPB-verslaggever het E-peil in aangifte gaat berekenen. Indien in deze fase de warmteverliesberekening uitblijft kan Xenadvies deze alsnog voor u opmaken, want ook deze heeft invloed op het E-peil in aangifte.

Wat wettelijk gezien de verantwoordelijkheden en taken van de EPB-verslaggever zijn, vindt u terug op https://www.energiesparen.be/EPB-pedia/wie-doet-wat/EPB-verslaggever.

Gepubliceerd door Xenadvies - Kantoor Kempen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak