VEKA nieuwsbrief 11/2021 - EPC Gemeenschappelijke Delen


VEKA nieuwsbrief 11/2021- EPC Gemeenschappelijke Delen

Vanaf 2022 moeten grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden over een EPC voor de gemeenschappelijke delen beschikken (EPC GD). In totaal gaat het naar schatting over 30.000 gebouwen, terwijl er op dit moment 8.500 geldige EPC’s GD aanwezig zijn in de Energieprestatiedatabank (voor alle groottes van appartementsgebouwen).   Er moeten dus nog meer dan 20.000 EPC opgesteld worden dit jaar! Wie niet tijdig voldoet aan de EPC-verplichting riskeert een boete. 

VEELGESTELDE VRAGEN Wie is verantwoordelijk voor het tijdig aanwezig zijn van het EPC GD?

  • De gebouweigenaar of de vereniging van mede-eigenaars is verantwoordelijk voor het tijdig aanwezig zijn van het EPC gemeenschappelijke delen. 
  • Als bij controle blijkt dat er geen EPC van de gemeenschappelijke delen aanwezig is, kan de eigenaar van het appartementsgebouw of de vereniging van mede-eigenaars (VME) een boete krijgen van minstens 500 euro. De boete kan oplopen tot 5000 euro. 

Wanneer moet het EPC GD aanwezig zijn?

  • Een EPC GD wordt opgemaakt voor appartementsgebouwen met minimum 2 appartementen. Wanneer het EPC GD moet aanwezig zijn, hangt af van het aantal gebouweenheden in het gebouw. Hierbij worden niet alleen de appartementen geteld, maar ook de kleine niet-residentiële eenheden die aanwezig zijn in het gebouw, zoals winkels, kantoren, medische praktijken, kapsalons, apotheken, cafés, kinderopvangverblijven enz...


  • Het EPC GD wordt opgemaakt per gebouw. Wat een gebouw is, staat los van de eigendomsstructuur of VME-structuur. Meer informatie leest u verder in deze nieuwsbrief.

Sinds wanneer kan het EPC GD opgemaakt worden?

  • Het EPC GD kan al sinds 16/12/2019 opgemaakt worden.
Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak