De goedkoopste energie is degene die je niet nodig hebt (3/3)


De 'trias energetica'

Vorige week introduceerden we de trias energetica, een model om een duurzamere aanpak naar energie toe te hanteren. Enkele dagen geleden bespraken we ook de tweede stap in dit model: "Gebruik duurzame energie" Tot slot kijkt dit model nog naar het efficiënt inzetten van fossiele brandstoffen. Hieronder een woordje uitleg.Zet fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk in

Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien.  Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een warmtepomp, lage temperatuurverwarming (vaak in de vorm van vloerverwarming) of het beperken van de lengte van leidingen sanitair warm water. Dit komt ook terug in het E-peil.

Voor de aankoop van je elektrische huishoudtoestellen kies je ook best voor het meest zuinige energielabel. Klik hier voor meer info omtrent energielabels.

Monitor je verbruik, door bijvoorbeeld je meterstanden maandelijks te noteren en te bekijken. Maak alsook een 'verbruiksinventaris' van alle installaties, toestellen, vervoersmiddelen en gebouwen. Door deze tips te volgen ben je al goed op dreef om energieverslinders en mogelijke besparingen in kaart te brengen. 

Mogelijke acties zijn talrijk en hangen af van de uitrusting van jouw woning. Enkele voorbeelden: gebruik spaarlampen of LED-lampen, sluipverbruik vermijden door toestellen uit te schakelen, gebruik een hoge rendementsketel, etc. Een correcte toepassing van de 'trias energetica' garandeert je op termijn een aantrekkelijkere energiefactuur. 

ReNUveren - Verhoog uw renovatiebudget en bespaar op uw energiefactuur

Vraag nu vrijblijvend je offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak