CAO op verplichte veiligheidsopleiding PC124


Verplichte opleiding voor aannemers 

Op 1 april 2022 trad de cao op de verplichte veiligheidsopleiding in werking. Die bepaalt dat werknemers onder PC 124 met minder dan 5 jaar ervaring (in de laatste 15 jaar) een elementaire veiligheidsopleiding van minimum 8 uren moeten gevolgd hebben.  

In de cao is een overgangsperiode voorzien van 6 maanden, wat betekent dat de opleiding tegen 1 oktober 2022 moet gevolgd zijn. Als dit om praktische redenen onmogelijk blijkt (bv. onvoldoende plaatsen in een nabijgelegen opleidingscentrum), kan deze termijn nog eens met 6 maanden verlengd worden. Maar wel pas na overleg met de syndicale delegatie of melding aan Constructiv (voor ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging).  

Voor werven waar een veiligheidscoördinator verplicht is, dient deze opleiding minimum een VCA-basisveiligheid of evenwaardig te zijn, gevolgd in een erkend opleidingscentrum.  

Waar kan ik deze opleiding volgen?

Intussen heeft het Beheerscomité BOP van het preventie-instituut Constructiv een (eerste) lijst goedgekeurd met gelijkgestelde opleidingen. We zetten ze voor jou op een rijtje:  - B-VCA (VCA Basisveiligheid) / VOL-VCA / VIL-VCU  - “Veiligheid voor Sectorintreders” / “Veiligheid voor nieuwe intreders” (Constructiv)  - Atelier Sécurité (i.s.m. Construtec / ConstruFutur)  - Opleiding Diepfundeerder (enkel in kader van de sectorale persoonscertificatie)  - Opleiding Steigerbouwer – Hulpmonteur (enkel i.k.v. de sectorale persoonscertificatie)  - Betonmixerchauffeur & Betonpompbedienaar (enkel i.k.v. de sectorale persoonscertificatie)  - Preventie-adviseur – Zowel Niveau 1, 2 als 3.  - Opleidingen veiligheidscoördinator – Niveau A & B  - Bewijs van veiligheidsattitude (VDAB).   

Opgelet want een VCA-certificaat is maar 10 jaar geldig. U moet zelf nakijken of het attest nog geldig is, u krijgt hiervan geen melding. 

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak