De renovatieplicht in een notendop


De renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen is sinds 1 januari 2022 van start gegaan. Vanaf 1 januari volgend jaar (2023) start ook de renovatieplicht voor residentiële gebouwen. Weet u al wat de renovatieplicht precies inhoudt? Wij sommen het even voor u op in deze blogpost. 

Renovatieplicht voor woongebouwen

Vanaf 1 januari 2023 geld er voor alle woongebouwen een minimum EPC-label. Stapsgewijs zal deze worden aangescherpt. Wanneer u de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een woning of appartement in 2023 krijgt u 5 jaar de tijd om energetisch te renoveren tot minstens EPC-label D. Wordt u in 2028 eigenaar van een eenpersoonswoning? Dan moet deze minstens zijn gerenoveerd tot EPC-label C binnen de 5 jaar. Vanaf 2035 zal dit EPC-label B worden en vanaf 2040 EPC-label A. 

Renovatieplicht voor appartementsgebouwen

Voor appartementsgebouwen is een ander stappenplan geldig. Pas vanaf aankopen in 2040 is een EPC-label B verplicht en tot label A pas in 2045. Belangrijk om te weten: de renovatieplicht is enkel geldig bij een notariële overdracht in volle eigendom bij het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht. 

Om deze renovatieplicht te ondersteunen, geeft de overheid enkele financiële ondersteuningen. Zo is er een renteloos renovatiekrediet, een energielening+ en EPC-labelpremie. 

Renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen 

De renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen is al sinds 1 januari 2022 van kracht. Binnen de 5 jaar na de notariële overdracht moeten deze gebouwen aan het minimale maatregelenpakket voldoen: minimaal R-waarde voor dakisolatie, centrale verwarming, koelinstallaties ouder dan 15 jaar vervangen en enkel glas vervangen. Kleine niet-residentiële gebouwen dienen bovendien vanaf 2022 minstens het EPC-label C te behalen. Grote niet-residentiële gebouwen moeten vanaf 2023 in een minimaal aandeel hernieuwbare energie voorzien.

Bent u al voorbereid? Of heeft u nood aan advies omtrent de renovatieplicht? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze deskundigen. Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak