Wanneer is een asbestattest verplicht? Wat is de prijs?


Het Actieplan Asbestafbouw wil, onder toeziend oog van de Vlaamse Regering en OVAM, tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig maken. Het verplichte asbestattest maakt hier deel van uit. Bent u al op de hoogte wanneer een asbestattest verplicht is, waar u deze kunt aanvragen en de prijs hiervan? Lees dan gauw verder en we leggen het u graag uit.

Wanneer is een asbestattest verplicht? 

Een asbestattest is verplicht sinds november 2022 voor elke woning die gebouwd werd voor 2001. Daarnaast moet de oppervlakte van het gebouw minstens 20 m² zijn en moet het gaan om een toegankelijk gebouw. Voorlopig is een asbestattest enkel verplicht wanneer het gebouw wordt overgedragen onder levende personen. Een erfenis, bijvoorbeeld, valt hier momenteel nog buiten. Vanaf 2032 is een attest verplicht voor elk gebouw gebouwd voor 2001. Vanaf 1 januari 2025 moet ook elk gemeenschappelijk deel over een asbestattest beschikken.

Wanneer het gebouw wordt verkocht, moet dit asbestattest aan de koper worden meegedeeld. De inhoud ervan wordt ook opgenomen in de verkoopakte. Bij het verhuren van het gebouw moet er een kopie van het attest worden bezorgd aan de huurder wanneer beschikbaar. 

Waar kunt u een asbestattest aanvragen? 

Om een asbestattest te verkrijgen, moet u een asbestinventarisatie laten opmaken door een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI). Deze ADI’s hebben een opleiding gevolgd en een examen afgelegd. Voor het vinden van een ADI kunt u terecht bij Xenadvies.

De asbestdeskundige voert ter plaatse een asbestinventarisatie uit van het gebouw en rapporteert deze gegevens in de databank van het OVAM. Het attest is ook online beschikbaar via de Woningpas. 

Hoeveel kost een asbestattest? 

De prijs van een asbestinventarisatie is afhankelijk van de omvang van het perceel en het aantal gebouwen. Opdat de ADI het attest kan genereren dienen er ook verplicht vaste kosten betaald te worden aan het OVAM en aan de certificatie instelling. Bij Xenadvies zijn deze kosten inbegrepen in de offerte.

Wilt u graag advies of meer informatie over het asbestattest? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze deskundigen helpen u graag verder! 

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak