Het verschil tussen EPC en EPB


Wanneer je bezig bent met bouw- of renovatieplannen in Vlaanderen, kom je vaak termen tegen zoals EPC (Energieprestatiecertificaat) en EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat). Het is essentieel om te begrijpen wat deze certificaten inhouden en of je ze nodig hebt voor jouw project. In dit artikel nemen we een diepgaande blik op EPC en EPB, terwijl we ook rekening houden met de huidige regelgeving in Vlaanderen.

Wat is een EPC?

EPC staat voor Energieprestatiecertificaat. Dit certificaat geeft informatie over de energetische kwaliteit van een gebouw en wordt opgesteld door een energiedeskundige type A. Het EPC toont het energieverbruik en de CO2-uitstoot, en het bevat aanbevelingen om de energieprestaties te verbeteren. Bij de verkoop of verhuur van een woning in Vlaanderen is een geldig EPC wettelijk verplicht.

Wanneer heb je een EPB nodig?

EPB staat voor Energieprestatie en binnenklimaat en is een grondige studie die verplicht is voor nieuwe woningen en grootschalige verbouwingen. Het hoofddoel van deze studie is om de isolatienormen te halen, het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk te maken, en het energieverbruik tot een minimum te beperken. Dit proces wordt uitgevoerd door een EPB-verslaggever, meestal een industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur, of architect, geregistreerd bij het Vlaams Energieagentschap.

Kan ik deze bouwstudies zelf uitvoeren?

Het uitvoeren van bouwmetingen en -studies vereist niet alleen een basisdiploma als ingenieur, maar ook specifieke erkenningen. Zelfs met de juiste kwalificaties en erkenningen mag je deze metingen niet zelf uitvoeren voor je eigen projecten. Een basisdiploma als ingenieur is slechts het begin; aanvullende bijscholingen zijn noodzakelijk, en het behalen van examens is verplicht om erkend te worden. Na verkrijging van de erkenning is het cruciaal om voortdurend bijscholingen te volgen, omdat technieken en wetgeving in de bouwsector voortdurend evolueren.

Kortom, zelfs als je de juiste diploma's en erkenningen bezit, is het niet toegestaan om bouwstudies en -metingen voor je eigen projecten uit te voeren. Gelukkig kun je vertrouwen op het deskundige team van Xenadvies voor een nauwkeurige uitvoering van al jouw bouwmetingen en -studies!

Offerte aanvragen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak