Belangrijke mijlpalen in de verplichting van het EPC NR


De wijzigende wetgeving van de niet-residentiële energieprestatiecertificaten (EPC NR), je hebt dit allicht al eens horen vallen in het nieuws. Om ervoor te zorgen dat iedereen tijdig in orde is met de wettelijke vereisten, zetten we hieronder alles even op een rijtje:

Het huidige EPC Publiek is niet langer geldig voor het voldoen aan de verplichtingen voor publieke gebouwen. Voor publieke gebouweenheden met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 250 m² geldt bovendien een uithangplicht. Kleine niet-residentiële gebouweenheden (kNR) hebben een jaar respijt en kunnen hun huidige EPC Publiek nog gebruiken tot 1 januari 2025, op voorwaarde dat de metingen zijn gestart voor 1 januari 2023 en het EPC uiterlijk op 1 februari 2024 is ingediend.

Belangrijke mijlpalen

  • 2025: Vanaf 1 januari 2025 moeten grote niet-residentiële gebouweenheden met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m² een EPC NR hebben, ongeacht verkoop of verhuur. Kleine niet-residentiële eenheden die publiek zijn én een oppervlakte van minstens 250 m² hebben, hebben ook een EPC nodig.
  • 2026: Vanaf 1 januari 2026 moeten grote niet-residentiële gebouweenheden met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² een EPC NR hebben, ongeacht verkoop of verhuur.
  • 2028: Vanaf 1 januari 2028 moeten alle grote gebouweenheden van publieke en overheidsgebouwen (behalve voor gemeenschapsonderwijs en gesubsidieerd onderwijs, zij krijgen nog tot 2030) over een geldig EPC NR beschikken, waaruit blijkt dat minimaal een label E is behaald.
  • 2030: Vanaf 1 januari 2030 moeten alle grote niet-residentiële eenheden over een geldig EPC NR beschikken, waaruit blijkt dat minimaal een label E is behaald. Ook kleine niet-residentiële gebouweenheden die publiek zijn én kleiner dan 250 m², hebben vanaf dit moment een geldig EPC nodig.

Voetnoot

Vanaf begin 2023 geeft de Vlaamse wetgeving eigenaars van kleine niet-residentiële eenheden de keuze om een EPC NR op te laten maken in plaats van een EPC kNR (klein niet-residentieel). Deze keuze bepaalt ook mee welke eisen gevolgd moeten worden. 

Wens je meer info hierover of zit je nog met vragen? Neem dan gerust contact op met het team van Xenadvies en dan bekijken we samen de gepaste oplossing voor u. 

Een offerte aanvragen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak