Veiligheidscoördinatie te Tessenderlo


In de bouwsector is veiligheid een absolute prioriteit. Bij het waarborgen van een veilige werkomgeving speelt de veiligheidscoördinatie een cruciale rol. Je vraagt je nu wellicht af: 'bij welke bouwactiviteiten is een veiligheidscoördinatie verplicht?' of 'hoe gaat dit praktisch in zijn werk?'. Lees dan snel verder, want we leggen het allemaal uit!

Wat is een veiligheidscoördinatie?

De veiligheidscoördinatie is een integraal onderdeel van het bouwproces, gericht op het identificeren, evalueren en beheersen van risico's die verbonden zijn aan de verschillende stappen van een bouwproject. De coördinator zorgt ervoor dat alle betrokken partijen, van architecten tot aannemers, voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen en procedures, met als doel het creëren van een veilige werkomgeving en het voorkomen van arbeidsongevallen.

In de praktijk: Aldi Tessenderlo

Recent ging onze veiligheidscoördinator op bezoek bij de bouwwerf van de Aldi te Tessenderlo! In nauwe samenwerking met alle belanghebbende partijen werd ervoor gezorgd dat alle veiligheidsvoorschriften correct nageleefd werden in elke stap van het bouwproces. Dit maakt dat de bouwactiviteiten werden uitgevoerd, met het hoogste niveau van veiligheid in het achterhoofd. 

Onze rol

  • Risicoanalyse: We voerden gedetailleerde risicoanalyses uit, identificeerden potentiële gevaren en werkten aan preventieve maatregelen om deze risico's te minimaliseren, zoals het zichtbaar aanbrengen van de gevarensymbolen en plaatsing van herrashekkens rond de bouwwerf.
  • Veiligheidsplanning: Samen met het bouwteam stelden we een uitgebreide veiligheidsplanning op, waarin duidelijke richtlijnen en procedures werden vastgelegd.
  • Toezicht en Inspecties: Regelmatige controles en inspecties werden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat iedereen zich hield aan de veiligheidsvoorschriften en om eventuele zorgen onmiddellijk aan te pakken.

Veiligheidscoördinatie, een must?

Het uitvoeren van een veiligheidscoördinatie is niet alleen een verplichting (wanneer minstens 2 aannemers werken uitvoeren op dezelfde werf), maar ook een investering in de veiligheid van jouw personeel. Dit met als doel het minimaliseren van arbeidsongevallen en het bevorderen van de succesvolle uitvoering van jouw bouwproject.

Een offerte aanvragen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak