Waarom een fotoverslag van belang is bij je EPB-aangifte


Wist je dat er sinds 2023 een nieuwe vereiste is bij het indienen van een EPB-aangifte? Het fotoverslag: een aanvulling op het EPB-dossier zoals we het kennen. Maar waarom heeft de Vlaamse overheid beslist om een fotoverslag verplicht te maken? Laten we eens kijken naar de redenen hierachter:

Een extra stavingsstuk

Het bijvoegen van een fotoverslag bij de EPB-aangifte biedt de verslaggever de mogelijkheid om zijn EPB-uitkomst makkelijker te verantwoorden. Bovendien hoopt de overheid op deze manier wanpraktijken tegen te gaan.

Werkelijk gebruik weerspiegelen

Een van de belangrijkste functies van het fotoverslag is het weergeven van het werkelijke gebruik van de ruimtes. De foto's moeten daarom zo dicht mogelijk bij de indiendatum van de EPB-aangifte worden gemaakt en eventuele afwijkingen van het oorspronkelijke plan documenteren.

Deze foto's moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder duidelijke lokaliseerbaarheid en een link met het project en de EPB-aangifte. Hier zijn zowel overzichts- als detailfoto's vereist om een volledig beeld te krijgen.

Uitzondering

In zeldzame situaties waarin het verkrijgen van toestemming voor het nemen van foto's niet mogelijk is, moet er een geldige wettelijke reden worden opgegeven. Dit geldt echter niet automatisch voor het hele gebouw, maar alleen voor specifieke ruimtes die onder de reden vallen.

Kortom, het fotoverslag beidt een waardevolle toevoeging aan het EPB-dossier, waardoor een nauwkeuriger beeld van het project ontstaat.

Een offerte aanvragen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak