Wat is een warmteverliesberekening en wanneer is dit verplicht?


Plan je een renovatie of nieuwbouwproject? Dan weet je waarschijnlijk al dat hier heel wat bij komt kijken. We willen je graag meer informatie geven rond warmteverliesberekeningen in de EPB-verslaggeving, want deze zijn in veel gevallen verplicht: meer bepaald bij projecten vanaf bouwaanvraagjaar 2023. De warmteverliesberekening of dimensioneringsnota is een verplicht stavingsstuk voor de EPB-aangifte.

Wat is een warmteverliesberekening? Waar dient een warmteverliesberekening voor?

Om een lagere ontwerpvertrek- en retourtemperatuur van het afgiftesysteem, zoals vloerverwarming, te mogen ingeven in de EPB-software moet een stavingsstuk aantonen dat het geplaatste afgiftesysteem ontworpen werd om een vooropgesteld comfortniveau te behalen, en dat hierbij rekening werd gehouden met de temperatuur parameters. Dit stavingsstuk wordt aangeleverd in de vorm van een warmteverliesberekening. 

Is een warmteverliesberekening verplicht?

Bij nieuwbouw met een afgiftesysteem op water is er voor bouwaanvragen vanaf 2023 een installatie-eis van toepassing. Concreet is een lagetemperatuurverwarming (met bijbehorende warmteverliesberekening) verplicht. Hier mag de ontwerpvertrektemperatuur max. 45 °C bedragen.

Uit wat bestaat een warmteverliesberekening?

Een warmteverliesberekening (ook wel dimensioneringsnota genoemd) bestaat uit 2 belangrijke elementen:

  1. Een warmteverlies per ruimte,
  2. De eigenschappen van de afgiftesystemen.

Alle ruimtes voor ‘menselijke bezetting’ worden opgenomen in deze nota. Concreet zijn dit minimaal alle droge ruimtes die van hygiënische ventilatie zijn voorzien: de keuken, badkamer, wasplaats ... 

Indien er bijvoorbeeld in de slaapkamers geen verwarming voorzien wordt, moet aangetoond worden dat de slaapkamers voldoende indirect verwarmd worden door de omliggende ruimtes. Dat kan betekenen dat de ontwerp-binnentemperatuur in deze omliggende ruimtes verhoogd moet worden, wat een impact zal hebben op de benodigde vertrek- en retourtemperatuur.

Warmteverliesberekening nodig?

Heb je al een project bij ons lopen en wil je meer informatie over de warmteverliesberekening? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team! Mogen we een dimensioneringsnota opmaken voor jou? Dit kan voor de start van de werken, dan kan je die meegeven aan je installateur en/of op het einde van de werken. In het laatste geval moeten we de nota as-built herwerken of opmaken zodat het een geldig stavingsstuk wordt voor je EPB-aangifte. Neem hiervoor contact met ons op via info@xenadvies.be , 03 663 86 73 of je projectleider. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan onze sociale mediakanalen.  

Een offerte aanvragen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak