Waarom is een Asbestattest belangrijk bij de aankoop of verhuur van een woning?


Onlangs bezochten we deze vrijstaande woning te Wuustwezel voor de opmaak van zowel een energieprestatiecertificaat (EPC) als een asbestattest. Maar, waarom is een asbestattest belangrijk bij de aankoop of verhuur van een woning en wat houdt dit juist in? Lees zeker verder voor een antwoord op deze vragen!

Waarom is een Asbestattest belangrijk bij de aankoop of verhuur van een woning?

Een Asbestattest is van cruciaal belang omdat asbest een gevaarlijke stof is die ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt bij (langdurige) blootstelling. Het testen op asbest in een woning biedt gemoedsrust aan de bewoners door potentiële gevaren te identificeren en hen in staat te stellen passende maatregelen te nemen om de gezondheid en veiligheid te waarborgen.

  1. Bij overdracht van een residentiële woning met bouwjaar voor 2001 is het sinds 2022 verplicht om over een geldig asbestattest te beschikken. Vanaf 2032 zal elk gebouw, ongeacht de overdrachtsvereiste, over een geldig EPC moeten beschikken.

Hoe wordt een Asbestattest uitgevoerd en wat gebeurt er als asbest wordt gevonden?

Een asbestattest omvat meestal een grondige (niet-destructieve) inspectie van het pand door gekwalificeerde professionals, waarbij materiaalmonsters worden genomen en geanalyseerd worden in een laboratorium. Als asbest wordt gevonden, moeten gepaste maatregelen worden genomen om de situatie aan te pakken, zoals het inschakelen van specialisten voor verwijdering en sanering volgens de geldende voorschriften en normen.

Verhuur of verkoop jij jouw woning en ben je op zoek naar een EPC- of asbestdeskundige? Het team van Xenadvies kan je hierin bijstaan! Neem contact met ons op via onderstaande knop.

 

Een offerte aanvragen

Vraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak