Met ons team op passiefbezoek!
Xenadvies ging op externe opleiding: op bezoek in passiefhuizen met begeleidende uitleg van architect Jan Stranger.Jan is gespecialiseerd in passiefbouw, met name massief-passief. Het ontwerp van een passiefwoning vraagt extra aandacht. Jan Stranger vertelt: "Niet enkel de glasoppervlaktes, maar ook de oriëntatie van de beglazing moet optimaal zijn. Technieken zorgen voor een comfortabel en zelfregelend binnenklimaat."

Jan ontwerpt woningen volgens het passiefhuisprincipe, maar coördineert ook de werf. Op dat laatste gebied heeft hij een streepje voor t.o.v. collega-architecten en/of bouwpromotoren. "Intussen word ik regelmatig gevraagd om het ontwerp van een woning om te vormen tot een passiefwoning en de coördinatie van de werf op mij te nemen. Het is belangrijk om een goed netwerk van betrouwbare aannemers en installateurs op te bouwen."De passiefwoningen worden voorzien van de isolatie, is variabel en in functie van het ontwerp. Doorgedreven isolatie in de vloer, muren en dak, driedubbel glas en automatische zonweringen kunnen uiteraard ook niet ontbreken.

De technieken zijn ingewikkelder dan het Nilan-toestel eruit ziet: een mechanisch ventilatiesysteem haalt verse buitenlucht binnen en kan het voorverwarmen voordat het in de woning geblazen wordt. Het voorverwarmen gebeurt door warmterecuperatie uit de afvoerlucht van het ventilatiesysteem en in de wintermaanden ook door de bodemwarmtewisselaar. In de koudste periodes zal ook een lucht-lucht-warmtepomp de inblaaslucht mee voorverwarmen. Comfortabel voordeel in de warme zomermaanden: de bodemwarmtewisselaar zal voor enkele graden verkoeling zorgen en eventueel kan de lucht-lucht-warmtepomp in zomerbedrijf ook voor actieve koeling zorgen.Het sanitair warm water wordt geproduceerd door een lucht-water-warmtepomp in een boiler. Dit warmtepompje haalt z'n energie ook uit de afvoerlucht van het ventilatiesysteem. Indien gewenst, kan een zonnecollector helpen de boiler op te warmen.

"De keuze voor deze technieken is evident: ze passen in één compact toestel! De kostprijs van al deze technieken afzonderlijk is groter. Bovendien neemt het compact toestel minder plaats in én kunnen de functionaliteiten elkaar niet tegenspreken. Bij afzonderlijke technieken zou je tegelijkertijd kunnen koelen en verwarmen in dezelfde ruimte."

Grote dank aan Jan Stranger voor deze leerrijke dag!
Zijn bureau als architect - ons bureau als EPB-verslaggever: dat werkt!Contactgevens op http://www.architect-js.be/

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak