Tips & tricks voor het bekomen van een luchtdichte garagepoort


De luchtdichte afwerking van een sectionaalpoort wordt gerealiseerd door een goede detaillering van zowel de onder, boven en zij- aansluiting, in het bijzonder zijn de hoeken uiterst belangrijk waar een luchtdichte afwerking niet eenvoudig is.

5 TIPS OM EEN ZO LUCHTDICHT MOGELIJKE AFWERKING VAN UW GARAGEPOORT TE BEKOMEN: 

  • Gebruik siliconedichtingen aan zij- en bovengeleiders van de poort om de luchtdichtheid te verbeteren.
  • Een goede aansluiting tussen de poort en de vloer creëer je door de poort de vorm van de vloer te laten volgen. Dit doe je door de onderregel van de poort aan te passen aan het vloerniveau. Hierdoor zullen de dichtingsrubbers gelijkmatig aangedrukt worden.
  • Aan de zijranden is het zeer belangrijk dat het metalen geleidingsprofiel van de poort perfect luchtdicht aansluit op de muur. Dit kan gerealiseerd worden door het gebruiken van gepaste dichtingsprofielen, zoals zwelbanden.
  • De bovenrand van de poort zorgt meestal voor het grootste luchtverlies. Om de luchtdichtheid van de poort te kunnen garanderen, moet de bovenspleet gedicht worden. Dit kan door het voorzien van een extra plank waartegen de poort kan aansluiten.
  • Bij de keuze voor een garagepoort is het zeker aan te raden om aan de fabrikant een proefresultaat te vragen van het lekdebiet bij 50 Pa. Zo kan de impact van de poort op de globale gebouwluchtdichtheid ingeschat worden en vergeleken worden met andere garagepoorten.
De luchtdichtheid van gebouwen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Dit komt mede doordat een luchtdichtheidstest één van de meest kostenoptimale manieren is om het E-peil te doen dalen. Maar een goed resultaat is enkel te bekomen als er een continue luchtdichte laag gerealiseerd wordt over de volledige bouwschil. Garagepoorten zijn hierbij dikwijls een kritiek punt.

Meer informatie bij Xenadvies via brent@xenadvies.be

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak