Vanaf 1/01/2020 is een EPC verplicht als u kleine niet- residentiële gebouwen en gebouwdelen verkoopt of verhuurt.


Wanneer heb ik een energieprestatiecertificaat (EPC) voor kleine niet- residentiële gebouwen nodig?

Het label of de energiescore moet gepubliceerd worden bij advertenties, op sites…, waar het niet- residentiële gebouw of het niet- residentiële gebouwdeel te koop of te huur wordt aangeboden.

https://www.energiesparen.be/sites/default/files/atoms/video/EPC_kNR_filmje_origineel_1.mp4

Welke gebouwen hebben een EPC voor kleine niet- residentiële eenheden nodig?

Wanneer een niet- residentieel gebouw of deel van een gebouw te koop of te huur aangeboden wordt, moet het over een EPC voor kleine niet- residentiële eenheden beschikken als het aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. In het gebouw of gebouwdeel wordt niet gewoond. Het gaat bijvoorbeeld over kantoren, handelsruimten, restaurants, cafés, praktijkruimten van dokters, tandartsen, kinesisten, kantoren van notarissen, advocaten en architecten, B&B ’s, apotheken, groentewinkel, enzovoort.
  2. Het niet- residentiële gebouw of gebouwdeel dat te koop of te huur wordt aangeboden heeft een oppervlakte van maximaal 500m². Wanneer er in een gebouw meerdere niet- residentiële eenheden aanwezig zijn, is ook volgende voorwaarde van toepassing.
  3. De totale oppervlakte van de niet- residentiële gebouwdelen die grenzen aan de eenheid die te koop of te huur wordt aangeboden, mag niet groten zijn dan 1000m²Vaak kan dit eenvoudig nagegaan worden: wanneer er in het gebouw enkel niet- residentiële eenheden aanwezig zijn (er is dus geen enkel appartement of woonst aanwezig) dan telt men de oppervlakten op van alle verdiepingen.

De troeven van het EPC

Het EPC is een instrument om kopers, huurders en eigenaars in één oogopslag te informeren over de energetische prestaties van een gebouw.

Net zoals op het EPC voor woongebouwen, krijgt u een LABEL van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverslindend).

Het EPC voor kleine niet- residentiële gebouwen geeft AANBEVELINGEN om te komen tot een energiezuinige renovatie. Ook verlichting krijgt hierbij aandacht. In een overzichtelijk stappenplan worden de meest prioritaire werken getoond. De bijhorende verbetering van het label wordt na de tabel weergegeven. In tegenstelling tot het EPC voor woningen worden in dit EPC geen prijsindicaties berekend voor de aanbevelingen.

Bron en foto's: energiesparen.beGepubliceerd door Xenadvies – kantoor Kempen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak