BELANGRIJKSTE AANPASSINGEN VANAF 2021!


Het nieuwe jaar is begonnen en hierbij nog onze beste wensen voor 2021!šŸŽ‰

We brengen je graag op de hoogte van de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving vanaf 2021 en we kijken ook al even verder naar 2022. Niet het volledige pakket aan aanpassing en zeker ook niet alle details staan hieronder vermeldt, wel de belangrijkste dingen. Als je met een vraag zit, neem dan gerust contact met ons op.

EPB-verslaggeving

Voor de bouwaanvragen vanaf 1 januari 2021 wordt het E-peil van nieuwbouwwoningen verlaagd naar E30 (nu E35), de PV-panelen die van een andere site komen mogen we niet meer inrekenen en bij de ventilatie van residentiĆ«le ruimte mag er 2% afgeweken worden van de eis. Het S-peil blijft wel op S31. Dat het S-peil op S31 blijft was een aanpassing dat het VEA eerder dit jaar reeds communiceerde. Dit is een bijstelling op hun eerst doelstelling om naar S28 te gaan in 2021 (dit verschuift naar 2022). Volgend jaar gaat ook het maximale E-peil voor ingrijpende energetische renovaties (IER’s) van niet-residentiele gebouwen (EPN) omlaag, dit is geen grote daling. Het maximale E-peil is afhankelijk van de bestemming van het gebouw en wordt per project bepaald.

Voor de bouwaanvragen vanaf 1 januari 2022 wordt nu ook gemeld dat het E-peil bij ingrijpende energetische renovaties van woning naar E60 daalt (nu E70) en dat de installatie-eis bij gewone renovaties aangepast gaat worden, to be continued...

Energieprestatiecertificaten

Het aantal aan bestaande EPC’s van gebouwen die verhuurt of verkocht worden blijven dezelfde, op onze website kan je hiervan een duidelijk overzicht vinden.

Vorig jaar is hier het EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) bijgekomen en deze lijkt nog niet echt ingeburgerd. Het VEA meldt dat er nog maar een fractie is opgemaakt. Dit kondigt een stormloop aan, want ten laatste op 1 januari 2022 moet elk appartementsgebouw over een EPC GD beschikken, anders kunnen er voor dat gebouw geen EPC’s verhuur/verkoop opgesteld worden. Er is echter Ć©Ć©n uitzondering en dat is bij nieuwbouwappartementen, hier moet het EPC GD beschikbaar zijn 10 jaar na datum verlenen bouwvergunning.

Vanaf 1 januari 2019 is het EPC in een nieuw jasje gestoken, het EPC+. Het VEA wil dat alle wooneenheden die verkocht worden vanaf 1 januari 2022 over dergelijk EPC+ beschikken. Je ‘oude’ nog niet vervallen EPC is dan niet meer geldig en dit moet vernieuwd worden met een EPC+.

Asbestdeskundige inventaris

Als we naar 2022 kijken, kondigt zich de asbestdeskundige inventaris (AID) aan, wanneer er een woning verkocht wordt moet dit AID beschikbaar zijn. De overheid meldt dat er bij sleutelmomenten van de woning, zoals bij verkoop, er voldoende aandacht moet zijn aan zaken die aangepakt moeten worden. Daarnaast zou elke woning voor een bepaalde datum over een AID moet beschikken…

het Xenadvies team

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiĆ«le keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak