EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD)


Het VEKA trekt aan de alarmbel!

Oproep aan de gebouweigenaars, VME's en gebouwbeheerders van de grote appartementsgebouwen

  • Er zijn ongeveer 30.000 grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden die op 1 januari 2022 over een EPC GD moeten beschikken. Om zich op tijd in orde te kunnen stellen met de verplichting is het al mogelijk sinds 19/12/2019 om het EPC GD op te maken. Op dit moment zijn er echter nog maar 6.000 EPC’s ingediend en dit voor alle groottes van appartementsgebouwen. Dit betekent dat er nog minstens 24.000 EPC’s voor het einde van 2021 moeten opgemaakt worden, ofwel minstens 8.000 per maand. Het VEKA concludeert dat het aantal EPC’s GD dat maandelijks in de Energieprestatiedatabank wordt ingediend, ruim onvoldoende is en trekt daarom aan de alarmbel.
  • Er is een grote inhaalbeweging nodig, willen de grote appartementsgebouwen tijdig voldoen aan de verplichting!
  • De gebouweigenaar of de vereniging van mede-eigenaars is verantwoordelijk voor het tijdig opmaken van het EPC gemeenschappelijke delen. Als bij controle blijkt dat er geen EPC van de gemeenschappelijke delen aanwezig is, kan de eigenaar van het appartementsgebouw of de vereniging van mede-eigenaars (VME) een boete krijgen van minstens 500 euro. De boete kan oplopen tot 5000 euro.  

Bron nieuwsbrief VEKA

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak