Kan ik mijn bouwstudies zelf doen?


Wanneer je gaat bouwen of verbouwen, zijn er veel dingen die je zelf kan doen. Of misschien zijn er wel vrienden, familie of kennissen die bij heel wat zaken kunnen helpen en ondersteunen. Toch zijn er een aantal zaken waarvoor je beroep moet doen op specialisten. Je bouwmetingen en -studies vallen in de tweede categorie. Ontdek in deze blog waarom jij je bouwstudies niet zelf kan uitvoeren!

Een basisdiploma als ingenieur

Voor verschillende bouwmetingen en -studies is een basisdiploma als ingenieur al een eerste vereiste. Daarnaast heb je voor verschillende van de metingen een erkenning en bijhorend nummer nodig. En zelfs al zou je die twee zaken op zak hebben, dan nog mag je geen bouwmetingen en -studies voor je eigen projecten verzorgen.

Bijscholingen, jaarlijkse examens en erkenningen

Naast een basisdiploma als ingenieur of sommige bacheloropleidingen, zijn er nog extra bijscholingen nodig om de verschillende bouwmetingen en -studies te mogen uitvoeren. Die extra opleidingen zijn intensief en pas wanneer je slaagt voor het examen, krijg je je erkenning.

Daarna ben je verplicht om bijscholingen te blijven volgen, want de technieken en wetgeving veranderen ook doorheen de jaren.

Dus nee, jammer genoeg mag je je bouwstudies en -metingen niet zelf uitvoeren. Zelfs al zou je de juiste diploma’s en erkenningen op zak hebben, dan nog mag je het niet gebruiken voor je eigen projecten.

Gelukkig kan je op ons team van opgeleide specialisten rekenen voor een correcte uitvoering van al jouw bouwmetingen en -studies! Ontdek hier wat we voor jou kunnen betekenen.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak