Woning of appartement verkopen of verhuren in 2022? – VEKA nieuwsbrief 11/2021


MEE MET DE REGELGEVING – VEKA nieuwsbrief 11/2021

Woning of appartement verkopen in 2022?

Wat u moet weten als u uw woning of appartement verkoopt in 2022: Vanaf 01/01/2022 komen bij verkoop enkel nog EPC’s in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 01/01/2019. Deze regelgeving is van toepassing op alle notariële akten die vanaf 2022 verleden zullen worden. Bij het te koop stellen moet er voldaan zijn aan de advertentieplicht, wat betekent dat bepaalde gegevens uit het EPC, zoals het adres of de code en het label of de energiescore, moeten vermeld worden in de advertentie. Advertenties met de vermelding ‘EPC in opmaak’ of ‘EPC in aanvraag’ zijn niet toegelaten. VEELGESTELDE VRAGEN Waarom wordt deze regelgeving ingevoerd?

  • Het EPC werd in 2019 grondig vernieuwd en uitgebreid met een label, waardevolle informatie en adviezen op maat van de woonst, een renovatiestappenplan, aandachtspunten en renovatietips. Bij woningen wordt bijkomend een prijsraming gegeven voor de ingrepen die nodig zijn om de woning in orde te stellen met de Energiedoelstellingen 2050. Ook zegt het EPC of de woning geschikt is voor de installatie van PV-installaties of een zonneboiler.

Te koop stellen / compromis tekenen in 2021 - verkopen in 2022

  • Wie zijn woning te koop stelt in 2021 met gegevens uit een EPC ouder dan 2019, zal de advertentie op 01/01/2022 moeten wijzigen met de gegevens uit het nieuwe EPC. Laat dus tijdig het nieuwe EPC opmaken. 
  • Als de onderhandse verkoopovereenkomst (het compromis) nog in 2021 ondertekend wordt, zal er tegen het moment van de ondertekening van de notariële akte in 2022 een nieuw EPC moeten opgemaakt worden. Vraag dus tijdig uw EPC aan. Het nieuwe EPC wordt aan de nieuwe eigenaar(s) overgedragen.

Te koop stellen in 2022

  • Wie zijn woning te koop stelt in 2022, moet vanaf het te koop stellen beschikken over een EPC dat is opgemaakt vanaf 2019. 

EPC Bouw

  • Als er op het moment van de ondertekening van de notariële akte een geldig EPC (nieuw)Bouw aanwezig is, moet er geen nieuw EPC opgesteld worden. Het EPC Bouw wordt dan aan de nieuwe eigenaar(s) overgedragen. 
  • Wat is een EPC Bouw? Voor bouwprojecten die onder de EPB-regelgeving vallen en waarvoor een E-peil eis geldt, wordt een energieprestatiecertificaat (EPC Bouw) opgesteld door de EPB-verslaggever. Het EPC Bouw is een onderdeel van de EPB-aangifte en is tien jaar geldig. 

Te huur stellen in 2022

  • Bij verhuur mogen EPC’s die werden opgemaakt vóór 2019 gebruikt worden als ze nog geldig zijn op het moment van de ondertekening van de huurovereenkomst. Een kopie van het EPC wordt aan de huurder overgemaakt.
77.jpgAfbeelding1.jpg22.jpg11.jpg88.jpg
11.jpg77.jpg66.jpg55.jpg22.jpg

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak