De Vlaamse klimaatstrategie en het effect ervan op wonen en leven in Vlaanderen 2050


Wonen en leven in Vlaanderen zal er dankzij de geplande langetermijnrenovatiestrategie voor gebouwen in 2050 helemaal anders uitzien. Maar wat staat er nu precies op de agenda? Wij leggen het u graag tot in de puntjes uit in deze blog. 

De Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie: wat is het precies? 

Deze langetermijnstrategie voor gebouwen is een verdere uitwerking van de algemene Vlaamse klimaatstrategie 2050. De strategie is er specifiek op gericht om het energiegebruik en broeikasgasemissies te reduceren en dit met meer dan 80% ten opzichte van het gebruik vandaag. Voor woongebouwen komt dit neer op een reductie van bijna 75% en voor niet-woongebouwen wordt er gestreefd naar koolstofneutraliteit voor verwarming, sanitair warm water, koeling en verlichting. En wat betekent dit nu concreet voor u en uw woning of gebouw? 

Tegen 2050 wil de overheid het gemiddelde EPC-kengetal van woongebouwen verlagen met 75%. Dit komt overeen met het label A op de gehanteerde EPC-schalen. De overheid wil vooral focussen op grondige renovaties tijdens sleutelmomenten: aankoop van een woning, erfenis, huurderswissel, … 

Om de renovatiegraad van woningen te verhogen worden er enkele maatregelen ingezet. Zo is er vanaf 2021 een 0% energielening voor wie na overdracht van een woning binnen de 5 jaar investeert in een grondige energetische renovatie tot minstens EPC-label C. Ook zal er bij het asbestveilig maken van daken aandacht worden besteed aan het plaatsen van dakisolatie binnen deze asbestpremie. Als laatste is de sloop-en heropbouwpremie verlengd in 2020 met 18 miljoen euro. 

Voor niet-woongebouwen ligt de lat hoger en wil de overheid streven naar koolstofneutraliteit. Voor openbare kantoorgebouwen moet deze doelstelling in 2045 al zijn waargemaakt. Semi-publieke gebouwen en privé gebouwen krijgen tot 2050. Om dit te bereiken heeft de overheid een renovatieplicht ingevoerd binnen 5 jaar na notariële overdracht en een verplicht EPC voor alle grote niet-woongebouwen. 

Groene energie, het besparen van energie en het renoveren van gebouwen zijn de grote focus binnen dit plan. Heeft u graag advies over deze renovaties voor uw woning of gebouw? Aarzel dan niet om ons te contacteren

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak