Warmteverliesberekening


Na de werken dienen de temperaturen in het afgiftesysteem voor de verwarming aangetoond te worden a.d.h.v. een dimensioneringsnota. Dit volgens de norm NBN EN 12831:2003 en de bijhorende nationale bijlage NBN EN 12831 ANB:2015. Deze nota dient bij de EPB aangifte als staving bijgevoegd te worden. We noemen deze nota ook een warmteverliesberekening.

Ontwerpvertrek- en ontwerpretourtemperatuur

De dimensioneringsnota bevat onder meer de ontwerpvertrek- en de ontwerpretourtemperatuur. De vertrektemperatuur is de vertrektemperatuur van het water aan de opwekker naar de afgifte-elementen. Vroeger was de afgifte vaak radiatoren/vloerverwarming/… en vanaf bouwaanvraag 2023 is de nieuwe afgifte verplicht op lage temperatuur.

Temperatuurverschil tussen vertrek en retour 

Dit is het verschil tussen de vertrektemperatuur van het water aan de opwekker en de temperatuur van het water dat terugkomt naar de opwekker, nadat het over de afgifte-elementen (radiatoren/vloerverwarming/…) is gegaan.  

Verplicht?

Het ingeven van deze waarden is cruciaal bij warmtepompen, enkel op deze manier kan een voldoende laag E-peil behaald worden bij de installatie van een warmtepomp. Deze waarden zijn een verplicht onderdeel van de EPB-studie bij alle nieuwbouwgebouwen met bouwaanvraag vanaf 2023 en deze invoer maakt dan ook dit stavingstuk verplicht.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak