Alles wat je moet weten over de woningpas in Vlaanderen


De Vlaamse overheid heeft een krachtige tool ontwikkeld die het leven van huiseigenaars en vastgoedprofessionals aanzienlijk vereenvoudigt: de Woningpas. Dit digitale paspoort voor je woning biedt een brede waaier aan informatie en inzichten die je helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen met betrekking tot je vastgoed. In dit blogbericht zullen we dieper ingaan op wat de Woningpas is en hoe het jou kan helpen.

Wat is de Woningpas?

De Woningpas is een online platform dat wordt aangeboden door de Vlaamse overheid. Het heeft als doel om alle relevante en digitale informatie die de overheid heeft verzameld over jouw eigendom op één centrale plek toegankelijk te maken. Dit betekent dat je in één oogopslag kunt zien welke gegevens beschikbaar zijn over jouw woning of perceel.

Wat staat er in je Woningpas?

Het digitale paspoort van je woning bevat een verzameling aan informatie, waaronder:

  • Energie: Informatie over de energieprestaties van je woning.
  • Renovatiewerken: Gegevens over uitgevoerde renovaties.
  • Bodem: Informatie over de bodemkwaliteit en -kenmerken.
  • Water & Riolering: Details over de watervoorziening en riolering.
  • Overstromingsgevoeligheid en klimaatbestendigheid: Inzicht in hoe jouw perceel omgaat met overstromingen en klimaatverandering.
  • Woningkwaliteit: Beoordeling van de kwaliteit van je woning.
  • Mobiscore: De bereikbaarheid van je woning.
  • Vergunningen: Details over vergunningen en toestemmingen.

Hoe gebruik je de Woningpas?

Het gebruik van de Woningpas is vrij eenvoudig. Log in met je e-ID, de itsme®-app of via Mijn Burgerprofiel. Per wooneenheid vind je alle beschikbare informatie die de Vlaamse overheid heeft over jouw woning. Dit kan handig zijn als je van plan bent je woning te verkopen, verhuren, renoveren of gewoon wilt weten hoe jouw eigendom ervoor staat.

Deel je Woningpas met anderen

De Woningpas is niet alleen voor persoonlijk gebruik. Je kunt het ook delen met familieleden, toekomstige kopers, huurders, architecten, aannemers, renovatieadviseurs, makelaars of notarissen. Het delen van je Woningpas kan anderen inzicht geven in de beschikbare informatie over je woning of perceel. En maak je geen zorgen over privacy, want jij bepaalt met wie en voor hoelang je jouw Woningpas deelt.

Woningkwaliteit

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van je woning? Met behulp van de woningkwaliteitswijzer kun je alle aandachtspunten van je woning ontdekken en leren wat je als eigenaar of huurder kunt doen om de kwaliteit te verbeteren.

Samenwerking van Overheidsinstanties

De Woningpas is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking tussen het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), het Departement Omgeving, Wonen in Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Hierdoor wordt alle relevante informatie over jouw woning op één centrale plek gebundeld, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om toegang te krijgen tot cruciale gegevens over jouw vastgoed.

Kortom, de Woningpas is een onmisbare tool voor elke vastgoedeigenaar in Vlaanderen. Het biedt inzichten, informatie en begeleiding om jouw woningkwaliteit te verbeteren en weloverwogen beslissingen te nemen over jouw vastgoedbezit. Aarzel niet om vandaag nog in te loggen en jouw Woningpas te ontdekken op woningpas.vlaanderen.be

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak