Vlaamse regering voert onafhankelijkheidsvereiste in voor energiedeskundigen


De Vlaamse regering heeft onlangs aangekondigd dat makelaars of aannemers niet langer tegelijkertijd energiedeskundige kunnen zijn, terwijl ze energieprestatiecertificaten (EPC) voor woningen opmaken. Deze maatregel is bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen en zal van ingaan vanaf 2025. Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA), deelde dit nieuws op vrijdag.

Verplicht minimumlabel

De noodzaak voor deze regel wordt onderstreept door een andere verandering die eerder dit jaar plaatsvond. Vanaf 1 januari zijn nieuwe woningeigenaren met een energielabel E of F verplicht om binnen vijf jaar te renoveren tot minimaal label D. Dit heeft geleid tot een grotere relevantie van het energieprestatiecertificaat (EPC) in Vlaanderen. Het label heeft een invloed op de prijzen van huizen en appartementen, omdat panden met labels E of F minder snel in waarde stijgen en langer op de markt blijven. Het EPC wordt opgesteld door energiedeskundigen, die al gecontroleerd worden door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Bovendien verhoogde de Vlaamse regering onlangs de minimale sanctie voor fouten in verband met het EPC van 250 tot 500 euro om fraude tot een minimum in te perken.

Onafhankelijkheidsvereiste

Om de belangenverstrengeling verder te voorkomen, zal de regering nu een onafhankelijkheidsvereiste invoeren, waardoor energiedeskundigen niet gelijktijdig makelaar of aannemer kunnen zijn. Daarnaast zullen deze deskundigen regelmatig een nieuw centraal examen moeten afleggen, in plaats van enkele uren bijscholing per jaar. Het is echter belangrijk op te merken dat de Raad van State nog moet beslissen over deze maatregelen. Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir, streeft ernaar om de nieuwe regelgeving komend voorjaar goedgekeurd te krijgen, zodat deze in 2025 van kracht kan worden. Deze veranderingen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat EPC-certificaten eerlijk en nauwkeurig worden afgegeven, wat essentieel is voor zowel huiseigenaren als de vastgoedmarkt in Vlaanderen.

meer info over het energieprestatiecertificaat

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak