Collectieve stookplaatsen: een dag in De Nieuwe Dokken, Gent


Onlangs kregen we bij Xenadvies de kans om mee te lopen in de collectieve stookplaats van De Nieuwe Dokken, een gloednieuwe woonwijk in Gent. Dankzij deze innovatie kan de energiebehoefte van meerdere gebouwen op duurzame wijze gedekt worden. Bovendien is deze stookplaats geïntegreerd in een geavanceerd warmtenetwerk.

De rol van collectieve stookplaatsen

Wijkverwarming op basis van restwarmte speelt een cruciale rol in het behalen van de doelstellingen voor "minder CO₂ in Vlaanderen tegen 2050". Het gebruik van restwarmte behelst het opvangen, transporteren en nuttig toepassen van warmte die anders verloren zou gaan. Dit wordt ook wel "duurzame warmte" genoemd. 

Het idee is simpel: warmte die vrijkomt bij industriële processen wordt niet langer afgevoerd, maar nuttig hergebruikt. Deze warmte kan bijvoorbeeld worden ingezet om huizen en gebouwen te verwarmen, wat bijdraagt aan de milieudoelstellingen, maar ook de kost voor de eindgebruiker is steeds volgens ‘het niet meer dan anders principe’. Verder helpt deze techniek projectontwikkelaars te voldoen aan de steeds strengere eisen rond duurzame gebouwen. 

Zo'n duurzame en efficiënte manier van warmteproductie en -distributie eist echter niet alleen een aangepaste infrastructuur, maar ook een doordachte planning en coördinatie. Hiervoor bestaan dan weer op hun beurt bedrijven dit doen. Zij beheren het warmtenet. Xenadvies weet deze systemen feilloos in te rekenen in de EPB-verslaggeving en zo de projectontwikkelaar te informeren en mee te werken aan duurzame bouwprojecten. Wens je meer informatie en updates over EPB, duurzaam bouwen en hernieuwbare energie? Volg ons dan op sociale media en mis geen enkel nieuws!

Xenadvies volgen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak