Asbestattest te Merksplas


In de wereld van vastgoedtransacties, renovaties en sloopprojecten is er één aspect dat nooit over het hoofd mag worden gezien: asbest. De aanwezigheid van asbestvezels kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, en daarom is het verkrijgen van een asbestattest in Vlaanderen van groot belang. Xenadvies staat klaar om u door deze cruciale procedure te leiden.

Waarom een asbestattest?

Een asbestattest is het tastbare resultaat van een grondige asbestinventarisatie van een gebouw. Het is niet alleen een wettelijke verplichting bij vastgoedoverdrachten en renovatie- of sloopprojecten, maar waarborgt ook een veilige leefomgeving. Het attest bevat essentiële informatie over:

  • Welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten.
  • De staat van het aangetroffen asbest.
  • Advies over hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd.

Wanneer is een Asbestattest verplicht?

Volgens de Vlaamse wetgeving is een asbestattest verplicht bij de overdracht van een toegankelijke constructie die vóór 2001 is gebouwd. Het attest moet aanwezig zijn op het moment van de overdrachtsovereenkomst, meestal bij het compromis. Notarissen kunnen de noodzaak van een asbestattest beoordelen, maar het is van groot belang om te weten dat vanaf 2032 elk gebouw, ongeacht overdrachtsplannen, een verplicht asbestattest zal moeten hebben als het vóór 2001 is gebouwd.

Hoe verloopt de procedure?

  1. Stel een gecertificeerde asbestdeskundige aan:Kies een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie (ADI). Xenadvies werkt met erkende professionals om ervoor te zorgen dat jouw asbestinventarisatie vakkundig wordt uitgevoerd.
  2. Deskundige inventariseert het gebouw:Een niet-destructieve inventarisatie wordt uitgevoerd, waarbij risicomaterialen worden geïdentificeerd zonder schade aan het gebouw toe te brengen. Indien nodig kan een laboanalyse worden uitgevoerd voor zekerheid.
  3. Ontvang het Asbestattest:Na volledige invoer van gegevens ontvang je het asbestattest van Xenadvies. Dit attest is uniek voor elk gebouw en is ook beschikbaar via de Woningpas.

De standaard geldigheidstermijn van een asbestattest bedraagt 10 jaar, maar in sommige gevallen kan deze korter zijn. Factoren zoals gebouwomvang, ouderdom en renovatiegraad beïnvloeden de prijs.

Zit je nog met vragen of ontvang je graag een op maat gemaakte offerte? Aarzel dan niet en contacteer ons via onderstaande knop.

offerte aanvragen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak