EPC & Asbestattest te Meerle


Afgelopen week bezochten we deze prachtige vrijstaande woning in Meerle met 1 doel: het opstellen van een energieprestatiecertificaat (EPC) en een asbestattest (AA). Deze documenten zijn vaak verplicht bij verkoop of verhuur van jouw woning en bieden transparantie over de staat van de woning aan eventuele kopers of huurders.

Wat is een Energieprestatiecertificaat (EPC) en waarom is het belangrijk?

Een EPC is een gestandaardiseerd document dat de energiezuinigheid van een woning beoordeelt op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarming en ventilatie. Het is belangrijk omdat het potentiële kopers en huurders inzicht geeft in de energie-efficiëntie van de woning, waardoor ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen en eventuele verbeteringen kunnen plannen om de energiekosten te verlagen.

  1. Verkoop je jouw woning? Je moet verplicht over een EPC (en energielabel) beschikken dat opgemaakt werd vanaf 2019.
  2. Verhuur je jouw woning? Hier mogen geldige EPC's die voor 2019 werden opgemaakt wél nog gebruikt worden. Let wel, voor het toepassen van de huurindex is een EPC opgemaakt vanaf 2019 een vereiste.

Hoe wordt een EPC-score berekend en wat betekent deze score?

De EPC-score wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, waaronder de gebruikte materialen, de staat van isolatie, het type verwarmingssysteem en de ventilatie. Deze score wordt uitgedrukt in kWh/m² per jaar en geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. Dit wordt aan de hand van een energielabel uitgedrukt, met A+ als beste en F als slechtste score.

Waarom is een Asbestattest belangrijk bij de aankoop of verhuur van een woning?

Een Asbestattest is van cruciaal belang omdat asbest een gevaarlijke stof is die ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt bij (langdurige) blootstelling. Het testen op asbest in een woning biedt gemoedsrust aan de bewoners door potentiële gevaren te identificeren en hen in staat te stellen passende maatregelen te nemen om de gezondheid en veiligheid te waarborgen.

  1. Bij overdracht van een residentiële woning met bouwjaar voor 2001 is het sinds 2022 verplicht om over een geldig asbestattest te beschikken. Vanaf 2032 zal elk gebouw, ongeacht de overdrachtsvereiste, over een geldig EPC moeten beschikken.

Hoe wordt een Asbestattest uitgevoerd en wat gebeurt er als asbest wordt gevonden?

Een asbestattest omvat meestal een grondige (niet-destructieve) inspectie van het pand door gekwalificeerde professionals, waarbij materiaalmonsters worden genomen en geanalyseerd worden in een laboratorium. Als asbest wordt gevonden, moeten gepaste maatregelen worden genomen om de situatie aan te pakken, zoals het inschakelen van specialisten voor verwijdering en sanering volgens de geldende voorschriften en normen.

Verhuur of verkoop jij jouw woning en ben je op zoek naar een EPC- of asbestdeskundige? Het team van Xenadvies kan je hierin bijstaan! Neem contact met ons op via onderstaande knop.

Een offerte aanvragen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak