EPC niet-residentieel voor scholen


Sinds 1 januari 2023 is het Energieprestatiecertificaat Niet-Residentieel (EPC NR) verplicht bij de verkoop, verhuur of notariële overdracht van niet-residentiële gebouweenheden. Ook voor scholen geldt deze regel, maar wat houdt een EPC NR precies in en waarom is het zo belangrijk? 

Wat is een EPC NR?

Een EPC NR is een certificaat dat de energieprestaties van een niet-residentiële gebouweenheid, zoals een school, weergeeft. Het certificaat bestaat uit twee onderdelen:

1. Energiescore en energielabel: Dit label varieert van A (energiezuinig) tot F (energie-inefficiënt).

2. Aanbevelingen: Praktische adviezen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Hoewel deze aanbevelingen niet verplicht zijn, helpen ze bij het bereiken van een beter energielabel.

Wie moet een EPC NR opstellen?

De eigenaar of houder van een zakelijk recht (zoals een erfpachter of opstalhouder) is verantwoordelijk voor het opstellen van het EPC NR. Dit gebeurt door een erkende energiedeskundige type D, die de nodige vaststellingen doet tijdens een plaatsbezoek en gebruik maakt van bewijsstukken en meetgegevens.

Toekomstige mijlpalen

De regelgeving rondom het EPC NR wordt de komende jaren strenger:

- 2025: Alle niet-residentiële eenheden groter dan 1000 m² moeten over een EPC NR beschikken. Ook in geval er geen overdracht plaatsvindt zal er alsnog een EPC NR opgemaakt moeten worden.

- 2026: Alle eenheden kleiner dan 1000 m² moeten een EPC NR hebben.

- 2030: Alle grote niet-residentiële eenheden moeten minimaal energielabel E hebben.

Uitzonderingen en bijzondere regels

- Kleine niet-residentiële gebouweenheden: Gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 50 m² of tijdelijke constructies zijn vrijgesteld.

- EPC kNR: Voor kleine niet-residentiële eenheden, die sterk lijken op woongebouwen, kan een EPC kNR opgesteld worden in plaats van een EPC NR.

Het EPC NR speelt een cruciale rol in de verduurzaming van niet-residentiële gebouwen. Het biedt inzicht in de huidige energieprestaties en stimuleert verbeteringen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een energiezuinigere toekomst.

Laat je voor de opmaak van jouw EPC niet-residentieel bijstaan door het team van Xenadvies! Een offerte aanvragen kan eenvoudig via onderstaande knop: we staan klaar voor al je vragen.

 

Een offerte aanvragen

Vraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak