Wat is de gemiddelde energiescore in Vlaanderen? (2024)


Een Energieprestatiecertificaat (EPC) is niet alleen een noodzakelijk document bij de overdracht van je woning, maar je hebt er zowel als huurder, verhuurder, koper of verkoper alle baat bij dat de EPC-score zo laag mogelijk ligt. Waarom? Een lagere EPC-score betekent dat jouw woning energiezuiniger is én dat je maandelijkse energiefactuur goedkoper zal zijn.

Als koper of huurder vraag je je wellicht af welke energiescore als 'goed' gezien kan worden? Op papier is A+ de best mogelijke score, maar laten we eens kijken naar het Vlaams gemiddelde:Begin 2024 lag de gemiddelde energiescore voor alle bestaande woningen in het Vlaamse Gewest waarvoor een geldig energieprestatiecertificaat (EPC)(open definitie) beschikbaar is op 356 kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2) per jaar. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m2 bruikbare vloeroppervlakte. Hoe lager de energiescore, hoe hoger de energie-efficiëntie van een woning. Sinds 2008 is de opmaak van een EPC verplicht bij het verkopen of verhuren van bestaande woningen en appartementen. Nieuwbouwwoningen zijn dus niet in deze cijfers opgenomen (VEKA, 2024).

De energiescore is het hoogst voor eengezinswoningen (429) en het laagst voor appartementen (256). Het grootste aantal EPC’s komt van appartementen en eengezinswoningen (respectievelijk 427.713 en 598.831 EPC’s). Voor collectieve woongebouwen ligt dat aantal duidelijk lager (4.624 EPC’s).

Vrijstaande eengezinswoningen zijn het minst energie-efficiënt

Bij de eengezinswoningen hebben vrijstaande woningen de hoogste energiescore (481). Zij zijn dus het minst energie-efficiënt. Gesloten bebouwing haalt een lagere energiescore (362) en is dus energie-efficiënter.17% Van eengezinswoningen behaalt energielabel A+, A of B

Aan de hand van de energiescore krijgen woningen een label toegekend, gaande van A+ (meest energie-efficiënt) tot F (minst energie-efficiënt). Begin 2024 haalde 17% van de eengezinswoningen energielabel A+, A of B, 30% had label F. Appartementen zijn meer energie-efficiënt: bijna 47% van de appartementen behaalt energiescore A+, A of B, 8% heeft label F.

Wens je graag een EPC te laten opmaken voor jouw gebouw? Klik dan op onderstaande knop om contact met ons op te nemen!

 

Een offerte aanvragen

Vraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak