Vanaf bouwaanvraagjaar 2022 moeten nieuwbouwwoningen nog energie-efficiënter worden. Dat besliste de Vlaamse Overheid. Het S-peil of Schil-peileis verstrengt van S31 naar S28. Het S-peil werd in 2018 ingevoerd om de isolatiegraad van nieuwbouwwoningen te meten. Die moeten immers aan een bepaalde isolatiegraad voldoen om enerzijds de warmte goed te kunnen bijhouden en anderzijds niet te oververhitten in de zomer. Wat betekent dat nu concreet voor jou als bouwheer of architect? Je ontdekt het in deze blog!
Extra ingrepen nodig?
De kans is groot dat er voor veel bouwaanvragen geen extra ingrepen nodig zijn. Zo blijkt uit analyses van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap dat S28 al in meer dan 80% van de ingediende EPB-aangiften voor woningen vanaf bouwaanvraagjaar 2018 wordt bereikt. Voor een aantal woningtypes vereist dit echter toch een meerkost.
Compensatiemogelijkheid met E-peil
Daarom voorziet de Vlaamse Regering nu in een compensatiemogelijkheid, waarbij de bouwheer de aanscherping S31 naar S28 kan compenseren door een lager E-peil te realiseren. Een wooneenheid waarbij het strengere S-peil van S28 niet wordt behaald (maar wel S29, S30 of S31) voldoet dan wél aan de EPB-eisen, mits:
- voor bouwaanvragen in 2022 een E-peil van E25 wordt behaald (in plaats van E30);
- voor bouwaanvragen vanaf 2023 een E-peil van E20 wordt behaald (in plaats van E30).
Naast het behalen van de andere EPB-eisen, moet de woning steeds voldoen aan de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie (dus zonder gebruik te maken van de E-peilcompensatie van 10%, die telt als alternatief om te voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie).
Op zoek naar een betrouwbare partner voor al je bouwstudies en -metingen? We ondersteunen je graag! Ontdek hoe we jou kunnen bijstaan.