Het piekververmogen bij huishoudelijke elektrische installaties: Wat je moet weten over het capaciteitstarief


In 2023 voert Vlaanderen een nieuwe regelgeving in voor huishoudelijke elektriciteitsinstallaties, waarbij huishoudens ook moeten betalen voor hun piekverbruik aan elektriciteit. Maar wat betekent dat precies en hoe bereid je je hierop voor? 

Wat is het piekvermogen? 

Het piekvermogen bij huishoudelijke installaties is het hoogste verbruik van elektriciteit op een bepaald moment. Dit kan anticiperen op hoeveel elektriciteit kan worden verbruikt in jouw huis zonder het risico op overbelasting van de elektrische installatie. Hoe meer elektrische apparaten je tegelijkertijd gebruikt, hoe hoger je piekvermogen zal zijn. Momenteel is de wettelijke minimum piek 2.5kW (of 0.63kWh). 

Hoe werkt het capaciteitstarief? 

Vanaf 2023 wordt de elektriciteitsfactuur niet alleen bepaald door de hoeveelheid energie die je verbruikt, maar ook door het piekvermogen dat je tijdens een bepaalde periode hebt verbruikt. Dit piekvermogen wordt elke 15 minuten gemeten. De hoogste meting in de maand zal dan bepalen hoeveel je zal moeten betalen voor het piekvermogen. Dit wordt het capaciteitstarief genoemd. Concreet zal je steeds bijdragen voor de minimumpiek van 2.5kW, lagere pieken worden momenteel niet beloond.  

Waarom deze wijziging? 

Door het koppelen van een prijs aan het piekvermogen bij huishoudelijke installaties, willen de elektriciteitsleveranciers consumenten aanmoedigen om hun energieverbruik te spreiden gedurende de dag. Dit kan helpen om het elektriciteitsnet stabiel te houden, vooral op momenten van hoge vraag. 

Wat betekent dit voor jou? 

Het is belangrijk dat je jouw energieverbruik zo goed mogelijk beheert om te voorkomen dat je onnodig hoge kosten maakt. Denk aan het vermijden van het gelijktijdig gebruik van verschillende apparaten met een hoog energieverbruik, zoals bijvoorbeeld het opladen van een elektrische wagen, wasmachines, vaatwasser, ... 

Je elektriciteitsleverancier kan je hierbij informeren, dankzij slimme apps kan deze je de hoogte van de maandpiek laten zien. Als je onder de ‘piek zonder meerkosten’ blijft moet je geen capaciteitstarief betalen. Concreet betaal je dan minder netwerkkosten dan voor het capaciteitstarief.  

Wat als je nog een analoge meter hebt?  

De maandpiek kan enkel gemeten worden aan de hand van een digitale elektriciteitsmeter. Bij analoge meters kan dit niet gemeten worden en deze huishoudens beschikken dus niet over deze informatie. De netwerkkosten voor de analoge meters worden anders berekend, er wordt een forfait toegepast in verband met dit piekvermogen. Wat het voordeligste is, hangt af van jouw piek profiel, blijf je steeds onder de minimale maandpiek van 2.5kW dan is een digitale meter het voordeligste.  

Laat je bijstaan door het Xenadvies-team! 

Vergeet niet om je te abonneren op onze nieuwsbrief voor meer nuttige informatie en tips over bouwstudies, -metingen en keuringen. Heb je nog bijkomende vragen of wens je een offerte te ontvangen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Offerte aanvragen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak