Met de toenemende bewustwording van klimaatverandering en de behoefte aan meer milieuvriendelijke verwarmingssystemen, wint de hybride warmtepomp aan populariteit. Ook bij Xenadvies installeerden we vorige week een hybride warmtepomp op ons kantoor.
Werking van een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp bestaat uit twee belangrijke elementen: een warmtepomp en een traditionele cv-ketel. De warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen, zoals de buitenlucht, bodem of grondwater, en gebruikt compressie om deze warmte op te waarderen voor gebruik in huis. Dankzij dit proces kan er warmte gegenereerd worden, zelfs bij lagere temperaturen.
De combinatie met een cv-ketel zorgt voor flexibiliteit: de cv-ketel kan bijspringen op momenten dat de warmtepomp minder efficiënt werkt, bijvoorbeeld bij extreem koud weer of wanneer er plotseling veel warm water nodig is.
In het kort
De hybride warmtepomp is een veelbelovende stap naar duurzamere verwarmingssystemen voor huishoudens. Het combineert efficiëntie en betrouwbaarheid, terwijl het bijdraagt aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van een huis. Hoewel de initiële kosten en installatie uitdagingen met zich mee kunnen brengen, biedt het op lange termijn voordelen in termen van energiebesparing en milieuvriendelijkheid.
Liet je onlangs een (hybride) warmtepomp installeren? Dan weet je waarschijnlijk dat dit het EPC van jouw woning ten goede komt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het vernieuwen jouw EPC-attest.