EPC-waarde verbeteren via dakisolatie


Ben je op zoek naar een manier om de energiezuinigheid van je huis te verbeteren? Dan is een investering in (betere) dakisolatie één van de factoren die hierbij kunnen helpen. Hieronder bekijken we de voordelen en mogelijkheden van dakisolatie: 

Waarom het dak isoleren?

Dakisolatie is een slimme investering. Warmte stijgt, en zonder goede isolatie gaat deze warmte via het dak verloren. In sommige gevallen gaat het om maar liefst 25% van het totale energieverlies. Zo blijkt, het isoleren van je dak is een van de eenvoudigste manieren om energie te besparen en tegelijkertijd de EPC-score van je woning te verbeteren.

Bovendien is dakisolatie relatief goedkoop. Studies tonen aan dat de EPC-score door dakisolatie met 25 tot 50% kan dalen. Hoe lager de score, hoe beter. De mate van daling hangt af van het type woning: bij een open bebouwing zijn er bijvoorbeeld meer verliesoppervlakken dan alleen het dak, terwijl bij een appartement het warmteverlies vooral via het dak gaat.

Weetje: Hoe lager (en dus beter) je EPC-score, hoe hoger de waarde van jouw woning geschat kan worden bij een eventuele verkoop.

Materialen voor dakisolatie & dikte

Er zijn verschillende materialen geschikt om je zolder te isoleren, afhankelijk van je budget en de beschikbare ruimte.

Minerale wol

  • Glaswol: Lichtgewicht, goede isolatiewaarde, vrij goedkoop.
  • Rotswol (steenwol): Duurder, maar biedt betere geluidsisolatie.
  • Aanbevolen dikte: 18-20 cm.

Isolatieplaten

  • Goede keuze bij beperkte ruimte, verkrijgbaar in diktes vanaf 4 cm.
  • Soorten: EPS, XPS, PIR, PUR.

PUR-spuitisolatie

  • Eenvoudig en snel aan te brengen, sluit kieren naadloos af.
  • Vereist professionele plaatsing.

De binnen- of buitenkant van het dak isoleren?

Van binnenuit: Goedkoper, geschikt voor schuine en platte daken. Bij schuine daken wordt het isolatiemateriaal tussen de houten balken geplaatst. Bij platte daken ligt de isolatie onder de dakbedekking, wat minder ideaal is.

Van buitenuit: Ook wel een ‘sarkingdak’ genoemd. Ideaal als je de binnenkant van de woning onaangetast wilt laten of de dakbedekking wilt vervangen. Bij platte daken wordt dit aanzien als de standaardmethode.

Wil je een energieprestatiecertificaat laten opstellen of zit je nog met vragen rond dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons ervaren team helpt je met plezier verder!

 

Een offerte aanvragen

Vraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak