Hoe kan ik mijn EPC verbeteren?


Onlangs maakten we een energieprestatiecertificaat (EPC) voor deze halfopen woning te Beerse op. Een perfecte score op je EPC behalen is niet makkelijk, zeker bij oudere woningen. Hieronder enkele tips hoe je jouw EPC kan verbeteren:

1. Je woning (na-)isoleren

Door het ondernemen van isolatiemaatregelen kan je niet alleen de energie-efficiëntie van jouw woning verbeteren, maar gelijktijdig ook je energiefactuur drukken.

  1. Isolerende ramen en deuren: Als je nog enkel glas of standaard dubbel glas hebt, is het verstandig om te investeren in nieuwe beglazing en eventueel je bestaande profielen te vervangen door isolerende profielen.
  2. Spouwmuur (na-)isolatie: Bij oudere woningen kan het ontbreken van spouwmuurisolatie of een slecht functionerende isolatielaag een probleem zijn. Het loont dan zeker om de spouwmuur alsnog te isoleren of bestaande isolatie te verbeteren.
  3. Dak (na-)isolatie: Warmteverlies via het dak is een veelvoorkomend probleem. Een dunne of verouderde isolatielaag kan hiervan de oorzaak zijn. Overweeg daarom om nieuwe isolatie aan te brengen aan de binnen- of buitenkant van je dak.
  4. Vloer (na-)isolatie: Ook warmteverlies via de vloer kan aanzienlijk zijn. Het isoleren van de vloer, zowel boven als onder, is een effectieve oplossing om warmte binnen te houden en energieverlies te verminderen.

2. Verwarmingsketel vervangen

Een zonneboiler of een warmtepompboiler zijn goede oplossingen om je sanitair water op een zuinige manier te verwarmen én brengen je woning tegelijkertijd dichter bij een verbeterde EPC-waarde.

  1. Gascondensatieketel: Als je nog een 'oude' verwarmingsketel hebt, doe je er goed aan om deze te vervangen door een gascondensatieketel. De installatie van zo'n energiezuinige ketel kan je EPC-score gemiddeld met zo'n 20% verbeteren.
  2. (Hybride) warmtepomp: Het installeren van een warmtepomp is een slimme zet die direct van invloed is op je EPC-score. Vooral in het kader van de renovatieverplichting past een warmtepomp perfect.
  3. Lagetemperatuurverwarming: Als je nog traditionele radiatoren hebt en overstapt op een warmtepomp, is het aangeraden om te kiezen voor energiezuinige verwarmingselementen die op lage temperatuur werken (tussen 35 en 55 °C). Zo kan de ketel efficiënter werken.

3. Zonnepanelen plaatsen

Het plaatsen van zonnepanelen zal vrijwel meteen de grootste impact hebben op zowel je EPC als elektriciteitsrekening. Het biedt je de mogelijkheid om te genieten van groene stroom die het zonlicht voor je opwekt. Het benodigde aantal zonnepanelen varieert van woning tot woning en is afhankelijk van volgende factoren: oppervlakte van de woning, grootte van je huishouden en het stroomverbruik. Heb je bijvoorbeeld een warmtepomp, dan zal je iets meer zonnepanelen nodig hebben of panelen met een hoger individueel piekvermogen.

Het plaatsen van zonnepanelen vereist natuurlijk een grote investering die zichzelf op lange termijn terugverdient. Raadpleeg hiervoor zeker de mogelijkheid tot het bekomen van een (gunstigere) groene lening bij je bank.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak