De luchtdichtheidsmeting, ook wel bekend als een blowerdoortest, is een techniek die gebruikt wordt om de mate van luchtdichtheid in een woning te meten. Ben je niet zeker wat een luchtdichtheidsmeting inhoudt of wil je meer hierover weten? Lees dan verder, want we bundelden voor jou de meest gestelde vragen rond dit onderwerp!
Wat is een luchtdichtheidstest? Hoe verloopt een blowerdoortest?
Een luchtdichtheidstest, of blowerdoortest meet de luchtdichtheid van een gebouw door het creëren van een drukverschil tussen het binnen- en buitenmilieu, waarna de hoeveelheid lucht die het gebouw verlaat of binnenkomt nauwkeurig wordt geanalyseerd om luchtlekken op te sporen. In praktijk plaatsen we een gespecialiseerde ventilator in de deuropening om deze drukverschillen te creëren.
Leuk weetje: de ventilator die hiervoor gebruikt wordt, noemen we een blower door. Een nogal letterlijke vertaling van de functie die hij vervult, namelijk lucht door een deuropening blazen.
Is een luchtdichtheidsmeting verplicht?
Voor nieuwbouwprojecten of ingrijpende energetische renovaties die onderhevig zijn aan E-peileisen, wordt sterk aanbevolen om een luchtdichtheidsmeting uit te laten voeren. Een luchtdichtheidstest vormt namelijk een onderdeel van het S-peil (schilpeil) en het E-peil van een gebouw. Het is vrijwel onmogelijk om een gunstig peil te behalen zonder een luchtdichtheidsmeting uit te voeren.
Hoe lang duurt een blowerdoortest?
De duur van een blowerdoortest kan variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw. Over het algemeen kan je ervan uit gaan dat deze test gemiddeld 3 uur in beslag zal nemen.
Wat is een goed lekdebiet?
Een goed lekdebiet, ook wel aangeduid als de luchtdichtheid van een gebouw, wordt gemeten in luchtwisselingen per uur bij een bepaald drukverschil. Een lager lekdebiet duidt op een betere luchtdichtheid en een efficiënter gebouw. De specifieke acceptabele waarden kunnen variëren afhankelijk van de bouwvoorschriften en duurzaamheidsnormen in een bepaald gebied, maar in de meeste gevallen wordt ervan uitgegaan dat zeer luchtdichte gebouwen een lekdebiet van 2 à 3 m³/hm² behalen.
Wat zijn de voordelen van een luchtdicht gebouw?
Luchtlekken kunnen zowel tocht als condensatie veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot de vorming van schimmel. Door luchtdicht te bouwen, voorkom je ongewenste verschijnselen door spleten en kieren tot een minimum te beperken. Bovendien resulteert een goede luchtdichtheid van de gebouwschil in een lager E-peil.
Zit je nog met andere vragen rond de blowerdoortest of luchtdichtheidsmeting? Wens je een offerte aan te vragen? Dit kan eenvoudig door een klik op onderstaande knop. Ons team helpt je graag verder!
Een offerte aanvragen