Dit verandert er aan de voorlopige EPB-aangifte


Vanaf 1 oktober 2024 zullen er belangrijke wijzigingen omtrent de EPB-aangifte ingevoerd worden door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Deze nieuwe wijzigingen leggen de nadruk op het terugschroeven van hernieuwingsaangiften. Wat dit juist voor jou betekent... dat leggen we je hieronder uit!

Wat is de voorlopige EPB-aangifte?

In 2009 werd, op vraag van de sector, de voorlopige EPB-aangifte in het leven geroepen. Op deze manier werd het bij de oplevering of ingebruikname van een woonst mogelijk om, binnen de 12 maanden, belangrijke controles en besprekingen uit te voeren voordat de definitieve aangifte werd ingediend. Concreet kan het bouwteam van onderstaande voordelen genieten:

  • De voorlopige resultaten (S-peil, E-peil …) en eventuele boetes bespreken met de aangifteplichtige;
  • Samen met de aangifteplichtige beslissen of er nog aanpassingen moeten worden uitgevoerd om het gebouw conform te maken met de EPB-eisen, als er een niet-conformiteit is;
  • Samen met de aangifteplichtige of kopers beslissen om extra investeringen uit te voeren om het gebouw beter te maken dan de EPB-eisen, en zo bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor vermindering van onroerende voorheffing, premies … (bijvoorbeeld: nog een PV-installatie plaatsen of een luchtdichtheidstest laten uitvoeren);
  • De berekening grondig screenen, de invoerwaarden dubbelchecken, nagaan of alle genomen maatregelen werden ingerekend, eventuele fouten opsporen en die correct zetten vóór de definitieve indiening;
  • De berekening verder verfijnen en eventueel sommige maatregelen gedetailleerd doorrekenen in plaats van met de waarde bij ontstentenis.

Misbruik van de voorlopige EPB-aangifte

Volgens een recent onderzoek van het VEKA werd er vastgesteld dat de voorlopige EPB-aangifte in praktijk vaak niet gebruikt wordt waarvoor deze initieel bedoeld is. Zo stelde het VEKA vast dat er bij maar liefst 65% van de dossiers zowel de voorlopige als definitieve aangifte op dezelfde dag ingediend worden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er in bovenvermelde gevallen geen nacontroles of besprekingen hebben plaatsgevonden tussen koper en verkoper.

Het gevolg hiervan? Fouten in de dossiers of wensen tot bijkomende investeringen om de EPB-resultaten conform te maken, komen pas na het indienen van de definitieve EPB-aangifte boven water. Dit resulteert op zijn beurt in een stroom van aanvragen tot hernieuwingsaangiften, die elk jaar toeneemt.

De EPB-aangifte wordt definitief

Om bovenstaande redenen heeft het VEKA ervoor gekozen om vanaf 1/10/2024 bij definitief ingediende EPB-aangiften het principe 'ingediend = ingediend' te hanteren. In praktijk wordt het heel wat moeilijker om een hernieuwingsaangifte goedgekeurd te krijgen. 

Onderstaande aanvraag redenen voor de hernieuwingsaangiften zullen niet langer worden toegestaan, inclusief:

  • Hernieuwingsaangiften voor bijkomende investeringen of verbeteringen na de definitieve indiening.
  • Hernieuwingsaangiften om tekortkomingen weg te werken voor premies of andere voordelen.
  • Hernieuwingsaangiften voor dossiers ouder dan 5 jaar.

Conclusie

Vanaf 1 oktober 2024 zal voor EPB-aangiften het principe 'ingediend = ingediend' strikt worden toegepast, waardoor hernieuwingsaangiften enkel nog in specifieke situaties worden toegestaan. Dit betekent dat betrokkenen zorgvuldiger moeten omgaan met de voorlopige EPB-aangifte, deze volledig benutten voor noodzakelijke controles en besprekingen, en fouten of aanpassingen vóór de definitieve indiening moeten uitvoeren om te voorkomen dat hernieuwingsaangiften nodig zijn.

 

Een offerte aanvragen

Vraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak