Wist je dat bij de sloop van een gebouw eerst de asbesthoudende materialen verwijderd worden alvorens het niet-asbesthoudende puin kan worden afgevoerd? De reden hierachter, dat is het sloopopvolgingsplan.
Wat is een sloopopvolgingsplan?
Een sloopopvolgingsplan is een gedetailleerd document dat verplicht is bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor bepaalde sloop-, ontmantelings- en renovatiewerken. Het dient als hulpmiddel om het sloopproces op een efficiënte manier uit te voeren en hecht veel aandacht aan het selectief inzamelen en verwerken van de afvalstoffen die zullen vrijkomen tijdens de sloopwerken.
- Gevaarlijke afvalstoffen kunnen voor de eigenlijke sloop uit het gebouw verwijderd worden,
- Selectief ingezamelde fracties op de werf kunnen als zuivere fracties rechtstreeks afgevoerd worden voor recyclage,
- Het puin kan als laagmilieurisico-profiel (LMRP) naar een breker afgevoerd worden wanneer de werf wordt opgevolgd door sloopbeheerorganisatie Tracimat.
Wanneer is een sloopopvolgingsplan verplicht?
Een sloopopvolgingsplan is verplicht bij de sloop of ontmanteling van gebouwen of infrastructuurwerken waarvoor een omgevingsvergunning nodig is, vanaf een bepaalde omvang van het betrokken volume:
- Bij niet-residentiële gebouwen vanaf een totaal betrokken bouwvolume > 1000m3
- Voor in hoofdzaak residentiële gebouwen (max. 1/3 van het betrokken bouwvolume heeft een andere functie dan wonen) enkel voor een betrokken volume > 5000m3
- De afbraak of sloop gekoppeld aan de aanleg of het onderhoud van infrastructuur met een volume van de werken > 250m3
Met het betrokken bouwvolume bedoelen we de som van de bouwvolumes van alle gebouwen opgenomen in dezelfde omgevingsvergunning.
Wat staat er in een sloopopvolgingsplan?
Een sloopopvolgingsplan omvat details over de werf en alle afvalstoffen die zullen vrijkomen tijdens de sloop of de ontmanteling. Hier maakt men een onderscheid tussen gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen met een opsplitsing in bovenbouw, onderbouw en buitenverhardingen. Concreet bevat het sloopopvolgingsplan voor elke afvalstof volgende gegevens:
- De benaming
- De bijbehorende EURAL-code (= Europese afvalstoffenlijst)
- De vermoedelijke hoeveelheid (in kubieke meter of in ton)
- De plaats binnen het gebouw waar de afvalstof voorkomt
- De verschijningsvorm
Uitzondering
Ga je een eengezinswoning slopen? Dan is het niet nodig om een sloopopvolgingsplan te laten opstellen en kan de procedure eenvoudiger verlopen.
Een offerte aanvragenVraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!
|