Wanneer het aankomt op gebouweenheden zijn er twee grote categorieën: de residentiële en niet-residentiële gebouwen. Het is van belang om te weten tot welke categorie jouw gebouw behoort om erachter te komen aan welke verplichtingen voldaan dient te worden. In dit blogbericht geven we je meer info over de categorie van de niet-residentiële gebouweenheden.
Niet-residentiële gebouweenheden
Een niet-residentiële gebouweenheid is een gebouweenheid met een niet-residentiële hoofdbestemming. Onder een niet-residentiële hoofdbestemming verstaan we gebouweenheden met een kantoor-, school-, gezondheids-, sport-, handels-, horeca- of bijeenkomstfunctie, of eenheden in publieke gebouwen of overheidsgebouwen.
De bestemming van een gebouw of gebouweenheid wordt bepaald door de manier waarop deze gebruikt wordt. Zo kunnen gebouwen met onderstaande bestemmingen nooit behoren tot de categorie 'niet-residentieel':
- Wonen
- Industrieel gebruik: bv. werk- of opslagplaatsen, loodsen, …
- Landbouwbedrijf,
- Erediensten en religieuze activiteiten.
Uitzonderingen
In onderstaande situaties valt een niet-residentieel gebouw buiten het toepassingsgebied van het beleid voor niet-residentiële gebouweenheden:
- Tijdelijke gebouweenheden die niet langer dan twee jaar worden gebruikt,
- Alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m².
Verplichtingen
Bij niet-residentiële gebouweenheden komen, afhankelijk van de gebouweigenschappen, enkele verplichte keuringen en certificaten kijken:
- Energieprestatiecertificaat (EPC): Per (kleine) niet-residentiële gebouweenheid moet een EPC opgemaakt worden. Voor kleine niet-residentiële eenheden kan men vanaf 2023 kiezen om ofwel een EPC klein niet-residentieel ofwel een EPC niet-residentieel te laten opmaken. Dit EPC betreft dus álle (klein) niet residentiële gebouweenheden behalve woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen.
- Asbestattest: Verplicht bij overdracht als je eigenaar bent van een gebouw of deel van een gebouw en het gebouw(deel) is gebouwd voor 2001. Vanaf 2032 moet elk gebouw met bouwjaar voor 2001 beschikken over een asbestattest, dus ook zonder dat er een overdracht plaatsvindt.
Ga je een niet-residentieel gebouw kopen of verkopen en heb je hiervoor nog één of meerdere verplichte certificaten nodig? Aarzel niet langer en neem via onderstaande knop contact met ons op voor al jouw vragen!
Contact | XenadviesContacteer Xenadvies voor bouwstudies en keuringen in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, en Brabant. |