Kan een veiligheidscoördinator de werf stilleggen?


Bij dit prachtige nieuwbouwproject met 19 appartementen stonden we in voor de veiligheidscoördinatie. Het resultaat? Een vlekkeloos proces waarin de veiligheid op de werf altijd gewaarborgd was voor alle betrokkenen. Maar wat gebeurt er wanneer de veiligheid in het gedrang komt? Kan een veiligheidscoördinator zomaar een werf stilleggen bij ernstige bedenkingen? Je leest er alles over in dit blogbericht.

Wat is een veiligheidscoördinator?

Een veiligheidscoördinator in Vlaanderen moet een specifieke opleiding volgen die voldoet aan de wettelijke vereisten zoals bepaald in het Koninklijk Besluit van 25 januari 2001. Er zijn twee opleidingsniveaus: niveau A en niveau B. Je kan het een beetje vergelijken met het behalen van je rijbewijs, want als veiligheidscoördinator niveau B mag je enkel de minder complexe bouwprojecten doen, terwijl iemand van niveau A in alle soorten projecten betrokken mag zijn.

  1. Opleiding Niveau A: Dit niveau is vereist voor veiligheidscoördinatoren die werken op grotere en complexere bouwprojecten. De opleiding omvat diepgaande kennis van bouwtechnieken, risicoanalyse, en veiligheidsvoorschriften. Deze opleiding duurt doorgaans langer en is gericht op personen met een diploma in de ingenieurswetenschappen, architectuur of een gelijkwaardige achtergrond.
  2. Opleiding Niveau B: Dit niveau is bedoeld voor kleinere en minder complexe bouwprojecten. De opleiding richt zich op de basisprincipes van veiligheid en gezondheid op de werf. Vaak wordt deze opleiding gevolgd door personen met een technische of bouwkundige achtergrond, zoals technisch tekenaars, werfleiders of bouwkundigen.

Na het volgen van de opleiding moet de veiligheidscoördinator ook regelmatig bijscholingen volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste regelgeving en technieken.

Wanneer is een veiligheidscoördinator verplicht?

Het aanstellen van een veiligheidscoördinator is verplicht wanneer minstens 2 aannemers werken uitvoeren op dezelfde werf, zelfs wanneer deze aannemers nooit gelijktijdig op de werf aanwezig zijn. Deze regeling geldt tijdens de ontwerpfase en de verwezenlijkingsfase van het project. 

Afhankelijk van de grootte van de werf, stelt de opdrachtgever of de aannemer een veiligheidscoördinator aan.

  1. Is uw werf gelijk of groter aan 500 m²? Dan stelt de opdrachtgever een coördinator aan die gecertificeerd moet zijn.
  2. Is uw werf kleiner dan 500 m²? Dan stelt de architect iemand aan. De aannemer kan zelf de functie van veiligheidscoördinator opnemen op de werf tijdens de verwezenlijkingsfase. 

Kan een veiligheidscoördinator de werf stilleggen?

Hoewel een veiligheidscoördinator geen wettelijke bevoegdheid heeft om de werf stil te leggen, kan hij bij ernstige risico’s adviseren om de werkzaamheden tijdelijk te stoppen. De beslissing om dit advies al dan niet op te volgen ligt bij de architect of technische inspectie.

Zit je nog met vragen of wens je een offerte te ontvangen voor de uitvoering van een veiligheidscoördinatie op jouw werf? Aarzel dan niet langer en neem contact met ons op via onderstaande knop! 

 

Contact | Xenadvies

Contacteer Xenadvies voor bouwstudies en keuringen in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, en Brabant.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak