Wist je dat je zelf de eigenschappen van het glas in je ramen kunt controleren? Voor we aan de slag gaan, geven we je even mee welke soorten beglazing er zijn en hoe je deze kan herkennen. Je kunt deze informatie ook terugvinden in het bouwkundig rapport van je woning of de factuur van de verbouwing.
Enkele beglazing
Dit is zowel de oudste als meest eenvoudige vorm van beglazing en zal je vaak enkel nog in oude gebouwen terugvinden. Het bestaat uit één laag glas, die slecht scoort op vlak van isolatie (zowel warmte als geluid). Hoe kan je deze herkennen? Door er eenvoudig even op te tikken met je vinger: je zal merken dat dit een 'galmend' geluid produceert.
Dubbele beglazing
Dit is het meest voorkomende type beglazing in moderne woningen. Dubbele beglazing bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen, die vaak gevuld is met lucht of argon. Dit type glas biedt betere isolatie dan enkele beglazing, zowel op vlak van warmte als geluid.
Driedubbele beglazing
Dit type glas heeft drie lagen glas met twee ruimtes ertussen en biedt nog betere isolatie dan dubbele beglazing. In praktijk komt deze enkel voor in moderne huizen in gebieden met extreme temperaturen of bij wie een zeer energie-efficiënte woning wil.
HR++(+) beglazing
Dit zijn termen die specifiek betrekking hebben op de thermische prestaties van het glas. HR++ glas is dubbel glas met een extra coating om de warmtedoorlaatbaarheid te verminderen, terwijl HR+++ glas een vergelijkbare coating heeft, maar met nog betere isolerende eigenschappen. Het verschil in isolatie is zichtbaar aan de coating (meestal een reflecterende laag) die de warmte terug in de kamer kaatst.
Code op de aluminiumstrip aflezen
De code op de aluminiumstrip in een raam bevat doorgaans informatie over de fabrikant, het type glas, de specificaties, en de productiedatum. In dit voorbeeld vertrekken we vanuit onderstaande aluminiumstrip:
- Fabrikantcode: Het eerste deel van de code (bijvoorbeeld "630700/24") verwijst naar de fabrikant of de productielijn.
- Type glas: Het tweede deel ("7419-130") bevat informatie over het type glas, zoals de dikte, thermische eigenschappen of coatings.
- Formaat: Het derde deel ("1021x1897") is meestal het formaat van het glas, uitgedrukt in millimeters.
- Productiedatum: Het laatste deel ("21.12.2005") geeft de exacte productiedatum van het glas aan. Dit is handig om de leeftijd van het raam te bepalen.
Mocht je nog meer details willen weten (bijvoorbeeld over thermische isolatie of garantie), kun je contact opnemen met de fabrikant, waarbij je deze code als referentie kunt gebruiken. Bij sommige fabrikanten is het mogelijk om op hun website te zoeken aan de hand van deze codes.
Contact | XenadviesContacteer Xenadvies voor bouwstudies en keuringen in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, en Brabant. |